Így élesztené újra az európai turizmust Brüsszel

Az Európai Bizottság az idegenforgalommal és az unión belüli határok megnyitásával kapcsolatos iránymutatásokat tett közzé szerdán, hogy segítse kilábalni az idegenforgalmi ágazatot a koronavírus-járvány okozta hullámvölgyből, és segítse mindazokat, akik nyáron határátlépéssel járó utazást terveznek Európában, írja az MTI.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos az iránymutatások bemutatásakor kiemelte, a bizottsági útmutató a koronavírus világjárvány által fenyegetett idegenforgalmi munkahelyek millióit kívánja megmenteni.

Az iránymutatás átfogó stratégiát foglal magába a schengeni övezeten belüli szabad mozgás lehetőségének helyreállítására a határátlépést korlátozó intézkedések fokozatos és összehangolt feloldásával. Keretet tartalmaz az unión belüli közlekedés fokozatos engedélyezésére az utasok és az utazásszervezők biztonságának garantálása mellett, továbbá protokollt vázol fel a turisztikai tevékenységek, a vendéglátóhelyek és a szállodák fokozatos és veszélytelen megnyitását lehetővé tevő egészségügyi kritériumokra.

Az uniós bizottság azt ajánlja a tagállamoknak, hogy a szükséges egészségügyi óvintézkedésekkel tegyék lehetővé az idegenforgalmi vállalkozások számára, hogy a hónapokig tartó lezárások után tevékenységük újraindulhasson - mondta a biztos.

Az útmutató az egészségügyi protokoll mellett a járvány esetleges terjedését nyomon követő telefonos alkalmazások határokon átnyúló használatát is javasolja, hogy az utasokat figyelmeztethessék az esetleges fertőzésveszélyről. A nyomkövető alkalmazásoknak önkéntesnek, átláthatónak, ideiglenesnek, az internetes behatolóktól védettnek és anonimnak kell lenniük - szögezték le.

Az uniós tagállamok döntése, hogy mikor indítják újra a légiforgalmat, hangsúlyozta Adina Vălean szállításért felelős európai uniós biztos a Digi24 televíziónak. Mint mondta, valószínű, hogy az országok a turizmus érdekeinek megfelelően kötnek majd egyezséget a járatok újraindításáról.

Az EB nem ragaszkodik az utasok közti távolsághoz a repülőkön

Adina Vălean szerint a repülőterek felelőssége lesz a le- és felszálló utasok biztonsága. Leszögezte, hogy a repülőkön kötelező lesz a maszk viselése, és minimálisra kell csökkenteni a mozgást az utastérben, annál is inkább, hogy az Európai Bizottság nem kötelezi a légitársaságokat arra, hogy kevesebb jegy eladásával biztosítsák az utasok közötti távolságot.

Az uniós biztos elmondta, a légitársaságok erőteljesen lobbiztak azért, hogy törvénymódosítással kötelezzék az utasokat arra, hogy a lemondott járatokra váltott jegyeikért ne pénzt, hanem vouchert kapjanak. Ez az Európai Bizottság elutasította, és azt ajánlotta a légitársaságoknak, hogy tegyék vonzóvá a vouchereket például azzal, hogy azok nem csak egy pénzösszegre, hanem egy szolgáltatásra válthatóak be, így nem értéktelenedhetnek el, vagy azzal, hogy átruházhatóak másra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?