Koronavírus: felfelé javította a fertőzöttek és halálozások számát a közép-kínai Vuhan

Felfelé javította az új koronavírus-fertőzöttek és a fertőzésből adódó halálozások számát a közép-kínai Vuhan, ahonnan a járvány tavaly év végén elindult – adta hírül a Hszinhua kínai állami hírügynökség pénteken.

A 11 milliós városban az új koronavírus okozta Covid-19 betegségben elhunytak számát további 1290-nel 3869-re korrigálták, a betegekét pedig 325-tel 50 333-ra javították. A vuhani esetek ezzel az ország szárazföldi részén regisztrált 82 367 megbetegedés mintegy kétharmadát teszik ki.

A vuhani vezetés a korábbi adatok pontatlanságát a város egészségügyi ellátórendszerének túlterheltségével indokolta. A pénteken közölt számokat a Hszinhua jelentése szerint a vuhani járványügyi központ, a város temetkezési szolgáltatási, valamint kórházfelügyeleti rendszere által rendelkezésre bocsátott adatok alapján kalkulálták, javítva a többször beleszámolt, és a korábban kihagyott fertőzéseket.

A halálozások számának felfelé javítását továbbá azzal magyarázták, hogy egyrészt az otthon történt haláleseteket korábban nem jegyezték, másrészt egyes egészségügyi intézmények csak későn vagy egyáltalán nem jelentettek bizonyos fertőzéseket.

A kínai vezetést sokan vádolják azzal, hogy megpróbálta elkendőzni a járvány súlyosságát, és a valósnál kevesebb megbetegedésről számolt be az ország területéről. Peking rendszeresen megismétli, hogy átlátható és nyílt módon kezelte a rendelkezésére álló adatokat, és azokról megfelelő időben tájékoztatta a nemzetközi közösséget, valamint a témában illetékes szervezeteket, köztük az ENSZ Egészségügyi Világszervezetét (WHO).

A napi adatok hétvégi emelkedését követően az elmúlt napokban ismét mérséklődött az újabb megbetegedések száma Kína szárazföldi területén, ahol csütörtökön 26 újabb pácienst diagnosztizáltak a Covid-19-cel, közülük 15-en érkeztek külföldről. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtöki közlése szerint továbbá 66 panaszmentes vírushordozót azonosítottak az elmúlt egy nap során. Újabb halálozás nem történt.

A külföldi koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?