Elhunyt a Clinton-Lewinsky botrányt kirobbantó Linda Tripp

Az Egyesült Államokban hasnyálmirigyrákban 70 éves korában elhunyt a Clinton-Lewinsky botrányt kirobbantó Linda Tripp - jelentette a nő családjára hivatkozva több amerikai médium is szerdán.

Linda Tripp rögzítette és juttatta el a sajtónak azokat a telefonbeszélgetéseket Monica Lewinskyval, amelyben az akkor a Fehér Házban dolgozó gyakornok beszámolt a Bill Clinton elnökkel folytatott viszonyáról és annak részleteiről is. A felvételek a Bill Clinton ellen folytatott alkotmányos felmentési eljárás (impeachment) legfőbb dokumentumai voltak 1998-ban.

Tripp akkoriban a Pentagonban (védelmi minisztérium) dolgozott, és a 24 éves korkülönbség ellenére is baráti viszonyt ápolt Lewinskyval. 1997-től kezdve folyamatosan rögzítette telefonbeszélgetéseit a fiatal nővel, majd az összes hangszalagot átadta Kenneth Starr különleges ügyésznek, aki a Clinton elleni vizsgálatot vezette. Tripp volt az, aki elmondta azt is, hogy Lewinsky tisztítatlanul megőrzött egy ruhát, amelyet állítólag egy szexuális aktus során Bill Clinton elnök szennyezett be.

 

 

A skandalum és nyomában az impeachment-eljárás során Bill Clintont azzal vádolták meg, hogy eskü alatt hazudott a kongresszusban a Lewinskyhoz fűződő viszonyáról. A republikánus többségű képviselőház vádemelése után azonban a szenátus felmentette Clintont, így nem távolították el őt a Fehér Házból. Több amerikai politikai elemző is ezt a botrányt tartja az amerikai politikai élet végletes megosztottsága kezdetének. 

Linda Tripp végig azt állította, hogy "hazafias elkötelezettségből" adta át a hangszalagokat Kenneth Starrnak. 2001-ben, Clinton elnökségének utolsó napján, elbocsátották a Pentagonból, ezt követően boltot nyitott a férjével Virginiában.

Kapcsolódók

Kimaradt?