Koronavírus: lélegeztető gépre kerülhet Boris Johnson brit miniszterelnök

A Daily Mail információi szerint „extrém beteg” az 55 éves Boris Johnson brit miniszterelnök és nagyon valószínű, hogy lélegeztető gépre kerülhet.

A hétfő esti hírek még arról szóltak, hogy intenzív osztályon kezelik Boris Johnsont. A brit miniszterelnököt az új koronavírus okozta betegség miatt szállítottak kórházba. A Downing Street hétfő este közölte, hogy Johnson állapota romlott, de akkor azt írták, hogy "jelenleg nem szorul művi lélegeztetésre".

Kabinetminiszter: Johnson nem szorul lélegeztetésre. A brit kormány egyik magas rangú tagja kedden délelőtt elmondta, Boris Johnson brit miniszterelnök továbbra sem szorul lélegeztetésre. Hozzátette: csak abból a meggondolásból vitték át az intenzív osztályra, hogy ha mégis lélegeztetőgépre lenne szüksége, a közelében legyen. Michael Gove, a kormány munkáját összehangoló kabinetiroda vezetője a BBC közszolgálati rádió keddi hírműsorában elmondta, hogy Johnsonnak továbbra sincs szüksége lélegeztetésre. Hozzátette: ha állapotában bármiféle változás történik, a Downing Street tudatni fogja.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint Johnson kérésére Dominic Raab külügyminiszter vette át a miniszterelnöki feladatok ellátását.

Johnsonról március 26-án állapították meg, hogy megfertőződött a Covid-19 járványt okozó SARS-CoV-2 nevű vírussal, miután a vírus okozta betegség enyhe tüneteit észlelte magán. A kormányfőt azonban vasárnap este a londoni St. Thomas kórházba szállították, miután betegségének egyes tünetei meglehetősen makacsnak bizonyultak. E tünetek közé tartozik a magas láz. Downing Street szóvivője még hétfő délután is azt hangsúlyozta, hogy Johnsont nem sürgősséggel, hanem kivizsgálásra vitték kórházba orvosának tanácsára.

Napközben Boris Johnson maga is azt tudatta a Twitteren közzétett üzenetében, hogy jó hangulatban van, dolgozik, és folyamatosan tartja a kapcsolatot kormányának és stábjának tagjaival.

A kormányfői hivatal illetékesének esti beszámolója szerint azonban a miniszterelnök állapota romlott, és az őt kezelő orvosi stáb javaslatára intenzív osztályra vitték át. A Downing Street szóvivője szerint jóllehet Johnson jelenleg nem szorul művi lélegeztetésre, abból a meggondolásból vitték át az intenzív osztályra, hogy ha mégis lélegeztetőgépre lenne szüksége, az a közelében legyen. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a konzervatív párti miniszterelnök eszméleténél van, és személyesen kérte meg Dominic Raab külügyminisztert, hogy gyógykezelésének idejére vegye át a miniszterelnöki feladatok ellátását.

Dominic Raab az ügyvivő kormányfő

A jelenlegi brit kormányban nincs miniszterelnök-helyettesi tisztség, de Dominic Raab az "első miniszter" – First Secretary of State – címet is viseli. Ez azt jelenti, hogy rangban az összes többi kabinettag felett áll, és így gyakorlatilag Boris Johnson után a brit kormány második legmagasabb rangú tagja.

Raab hétfő este a BBC televíziónak adott rövid nyilatkozatában megerősítette: Johnson személyesen kérte meg, hogy vegye át a miniszterelnöki feladatok ellátását.  A külügyminiszter elmondta: a kormány folytatja munkáját, a miniszterelnök biztos kezekben van, ragyogó orvosi stáb kezeli, és a kormányzati munka továbbra is a koronavírus okozta járvány leküzdésére összpontosul. Hozzátette: a kormány "hihetetlenül erős csapatszellemmel áthatva" sorakozik fel a miniszterelnök mögött és mindent megtesz Boris Johnson utasításainak végrehajtására.

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?