A Brexit „áldozata” lett egy 101 éves olasz férfi

A brit belügyminisztérium arra kért egy több mint 65 éve Londonban élő 101 éves olasz állampolgárt, hogy szülei igazolják korát. Giovanni Palmiero egy technikai hiba áldozata lett, amit javítottak. A belügyi tárca azóta sem győz elnézést kérni az idős férfitől.

A Nagy-Britanniában élő és maradni kívánó külföldi EU-állampolgároknak a letelepedett jogi státus megszerzéséhez 2021. június 30-ig kell személyazonosságukat igazolniuk és azt, hogy életvitelszerűen tartózkodnak az országban. A 101 éves Giovanni Palmiero, aki már 1966 óta él a brit fővárosban, is így tett. Egy civil szervezet önkéntese segített beszkennelni útlevelét. A brit belügyminisztérium rendszere azonban 1919 helyett tévesen 2019-et rögzített.

A hiba a mobil telefonos applikációban volt – írta a The Guardian. A rendszer ugyanis csak a születési évszám utolsó két jegyét ismerte fel, ezért automatikusan kihagyta a következő lépést, az arcazonosítást – mondta Dimitri Scarlat, aki olasz állampolgároknak segített a hasonló regisztrációkban. Ezután az applikáció kérte Palmiero szüleinek az adatait. Végül több órányi intézkedés után telefonon rögzítették az idős férfi adatait, aki egyenlőre még nem kapott hivatalos visszaigazolást arról, hogy megkapja-e a letelepedett jogi státust.

Az Egyesült Királyság 27 EU-társországából hozzávetőleg 3,2 millióan élnek a szigetországban. Közülük eddig 2,7 millión kértek már tartós letelepedési engedélyt, ami szinte csak formalitás. A brit belügyminisztérium a lappal közölte, hogy felvették a kapcsolatot az idős férfival és elnézést kértek tőle a kellemetlenségekért.

Palmiero 1966-ban érkezett az Egyesült Királyságba, és egészen 94 éves koráig dolgozott a vendéglátásban. Hetvenöt éve él együtt 92 éves feleségével, akivel négy gyereket neveltek fel Londonban. Nyolc unokájuk és dédunokájuk többsége is az Egyesült Királyságban él.

Fia szerint méltatlan, hogy hosszú évtizedek óta az országban élő idős embereknek ilyen procedúrán kell átmenniük. „Nehéz elhinni, hogy nincs nyilvántartás az Egyesült Királyság 1973-as csatlakozása előtt az országban élő állampolgárokról” – fogalmazott.

(Nyitókép: Giovanni Palmiero | Fotó: The Guardian)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?