Az Európai Bizottság felszólította Romániát, hogy vessen véget az illegális fakitermelésnek

Felszólító levélben figyelmeztette szerdán Romániát az Európai Bizottság (EB), hogy megfelelően hajtsa végre az uniós fa- és fatermékpiaci rendeletet, amely tiltja, hogy a faipari vállalatok illegálisan kitermelt rönkökből előállított termékeket gyártsanak és hozzanak forgalomba az uniós piacon - tájékoztat az EB.

A felszólító levél formailag a kötelezettségszegési eljárás első lépését jelenti. "Románia országos hatóságai nem tudják hatékonyan ellenőrizni a piaci szereplőket és megfelelő szankciókat alkalmazni velük szemben. A romániai jogszabályok következetlenségei miatt nagy mennyiségű, illegális fakitermelésből származó fa esik ki a román hatóságok ellenőrzése alól" - mutat rá az EB.

Mindezek mellett az Európai Bizottság megállapította, hogy a román hatóságok az erdőgazdálkodás és ezen belül a fakitermelési engedélyek kiadása során elmulasztják előzetesen felmérni a védett élőhelyekre gyakorolt hatásokat, márpedig ezt megkövetelik az élőhelyvédelmi és a stratégiai környezeti vizsgálatról szóló irányelvek.

Emellett a nyilvánosságnak nincs teljes hozzáférése az erdőgazdálkodási tervekben szereplő környezeti információkhoz - állítják. Az EB azt is megállapította, hogy egyes Natura 2000 területek védett erdei élőhelyeit is felszámolták, semmibe véve az élőhelyvédelmi és a madárvédelmi irányelv előírásait.

"A Bizottság ezért szerdán úgy határozott, hogy felszólító levelet küld Romániának, és egy hónapot biztosít számára, hogy megtegye a Bizottság által feltárt hiányosságok orvoslásához szükséges intézkedéseket. Ellenkező esetben a Bizottság úgy határozhat, hogy indoklással ellátott véleményt küld a román hatóságoknak" - mutat rá a közlemény.

Kapcsolódók

Kimaradt?