Miniszter: sokkoló mennyiségű fát vágnak ki Romániában

Romániában egy évben körülbelül 38,6 millió köbméter fát vágnak ki, ebből 20 milliót illegálisan - nyilatkozta Costel Alexe miniszter.

A tárcavezető úgy nyilatkozott, hogy nem hitt a szemének, amikor meglátta az országos erdészeti nyilvántartási hivatal jelentését. A jelentés szerint az illegális vágások nagy része magánerdőkben történik, a sort az önkormányzatokhoz, majd a Romsilva alá tartozó erdők követik.

Costel Alexe úgy tájékoztatott, hogy személyesen kért beszámolót a jelentés felelősétől, Marin Gheorghetől, mert kíváncsi volt arra, hogyan és mi alapján jött ki ez a hatalmas szám. „Miután meghallgattam a magyarázatokat, teljes egészében elfogadtam a jelentést. Az ott szereplő adatok valósak” - mondta. Hozzátette, minden lehetséges forrást megpróbál előteremteni arra, hogy a faanyag útját követő SUMAL rendszert hatékonnyá tegye.

 

A Romsilva vezérigazgatója, Gheorghe Mihăilescu októberben úgy nyilatkozott, hogy a Romsilva felügyelete lá tartozó erdőkben legtöbb 50 köbméter fát vágnak ki illegálisan.

Kapcsolódók

Kimaradt?