Először vehetett át a lengyeligazolványt a nyugati lengyel diaszpóra egy képviselője

Először adták át egy, a nyugati lengyel diaszpórához tartozó személynek kedden Varsóban az anyaországában számára különféle jogokat és kedvezményeket biztosító lengyeligazolványt.

Az igazolványt a két és fél milliós latin-amerikai lengyel közösség egyik, Brazíliában élő tagja vehette át ünnepélyes keretek között.

A 2008 óta kérvényezhető, a korábbi magyarigazolvány mintájára létesített, és ahhoz hasonló kedvezményeket biztosító „lengyel kártyát” eredetileg a volt szovjetköztársaságok területén élő, mintegy 1-1,5 millió lengyel származású személynek szánták. A tavaly nyáron elfogadott törvény értelmében viszont ezt a jogosultságot az összes külföldön élő, lengyel gyökerekkel rendelkező személyre, vagyis a teljes, mintegy 20 milliós diaszpórára kiterjesztették.

A keddi ünnepségen Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes felidézte: az igazolványra jogosultak körének bővítésével a külföldön élő lengyel közösségek elvárásainak tettek eleget.

Az igazolvány elsősorban a külföldi lengyel diaszpóra és Lengyelország közötti kulturális, tudományos és gazdasági kapcsolatok támogatását szolgálja. Elősegítheti hazatelepülésüket is. A vonatkozó előírások 2016-os módosítása nyomán ugyanis az igazolvány azon tulajdonosai, akik szeretnének letelepedni Lengyelországban, ingyen kapják meg az állandó tartózkodási engedélyt, egy év elmúltával pedig a lengyel állampolgárságot. Az átmeneti időszakban különféle támogatásokban részesülnek.

A tavalyi év elejéig a lengyel külügyi tárca több mint 200 ezer lengyeligazolványt állított ki, ebből 102 ezret ukrán állampolgárságú lengyelek vettek át.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?