Háztetőket bontott meg, fákat döntött ki a Ciara Magyarországon

Helyi idő szerint hétfő este 7 óráig 397 helyszínen volt szükség tűzoltók beavatkozására Magyarországon a viharos szél miatt.

Tetőket bontott meg, fákat döntött ki és kéményeket rongált meg a Ciara nevű ciklon Magyarországon - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Hétfő este 7 óráig 397 helyszínen volt szükség tűzoltók beavatkozására a viharos szél miatt, összesen 120 épületben keletkezett kár: tetőket, bádoglemezeket, kéményeket rongált meg a szél.

Győrben egy sportcsarnok tetején bontotta meg a szél a sátorponyvát, Szentlőrincen egy általános iskola kapujára dőlt fa. A lakóházak mellett több középületben is kárt tett a szél. Mintegy 240 helyszínre kidőlt fák, letört faágak miatt riasztották a tűzoltókat. A fák több helyen is villanyvezetékre dőltek, emiatt országszerte több ezer fogyasztási helyen van átmenetileg áramszünet. A szolgáltatók és a tűzoltók folyamatosan dolgoznak.

Romániában az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) narancssárga figyelmeztetést adott ki hóviharok és erős szél miatt. Hétfő 18 órától kedd 20 óráig Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros, Suceava, Neamț, Kolozs és Bihar megyét éri el a rossz idő, elsősorban a hegyvidéket. A széllökések várhatóan elérik a 90-120 km/óra sebességet, a hóviharok miatt a látótávolság 50 méter alá csökken.

A közlekedésben is megnövekedett menetidőre kell számítani. A katasztrófavédelem minden autóst arra kér, hogy a megszokottnál lassabban közlekedjen, így könnyebben ki tudja kerülni a kidőlt fákat, letört ágakat, leszakadt villanyvezetékeket. Az autósok, ha tehetik, ne parkoljanak fák, reklámtáblák, villanyoszlopok alatt - mondta a szóvivő.

Mukics Dániel szerint érdemes elemlámpát és elemeket, vagy gyertyát és öngyújtót előkészíteni, valamint feltölteni a mobiltelefont, arra az esetre, ha átmenetileg szünetelne az áramellátás. Ha valaki leszakadt villanyvezetéket lát, ne közelítse meg, hanem azonnal értesítse a 112-es segélyhívó számon a hatóságokat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat két megye, Zala és Baranya kivételével keddre is az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki az erős szél veszélye miatt. Több megyében a zivatarveszélyre is figyelmeztetnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?