A téli vihar miatt rekordidő alatt tette meg a New York-London utat egy Boeing

A Ciara névre keresztelt téli viharnak köszönhetően rekordidő alatt, a menetrendben szereplőnél nyolcvan perccel gyorsabban tette meg a New York és London közötti utat egy Boeing 747-436-os utasszállító repülőgép.

A BBC híradása szerint a British Airways légitársaság gépét a viharos hátszél óránkénti 1328 kilométeres sebességre gyorsította fel, és a járat 4 óra 56 perc alatt tette meg az utat az Atlanti-óceán felett. A Flightradar24 járatfigyelő szolgáltatás szerint ez rekordot jelent, ugyanis eddig 5 óra 13 perc volt a legrövidebb repülési idő a két város között. Ezt a szubszonikus rekordot megdöntötte vasárnap a Virgin légitársaság két gépe is, 4 óra 57, illetve 4 óra 59 perccel.

A Ciarát kísérő hurrikánerejű széllökések és heves esőzések komoly közlekedési fennakadásokat okoztak vasárnap szerte Nyugat-Európában. A Brit-szigeteken a szél néhol elérte az óránkénti 150 kilométeres sebességet. A helyi meteorológiai szolgálat áradásokra, a tengerparti településeket fenyegető erős hullámokra és a repülő törmelék jelentette veszélyekre hívta fel a lakosság figyelmét. Számos kompjáratot törölni kellett az időjárás miatt, komoly késések voltak a vonatközlekedésben, járatok tucatjait törölték a londoni repülőtereken.

Tömeges járattörlések voltak más nyugat- és észak-európai országokban, Írországban, Németországban, Hollandiában, Dániában, Svédországban és Norvégiában is. Sok helyütt voltak áramkimaradások, a viharos szél fákat döntött ki és tetőszerkezeteket rongált meg. Több európai városban bejelentették, hogy hétfőn nem lesz tanítás az iskolákban, és számos sportrendezvényt is töröltek.

Kapcsolódók

Kimaradt?