„Mindenkinek jó, ha egyszer majd a Nyugat-Balkán valamennyi országa EU-tag lesz”

A német kormány arra törekszik, hogy az európai uniós (EU-) tagállamok vezetői a következő tanácskozásukon megállapodásra jussanak a csatlakozási tárgyalások megindításáról Albániával és Észak-Macedóniával - mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben Edi Rama albán kormányfővel folytatott megbeszélése előtt.

A német kormány már az előző EU-csúcson is a csatlakozási tárgyalások elindítását pártolta, és „keményen dolgozik” annak érdekében, hogy a következő, márciusi csúcstalálkozón sikerüljön meghozni ezt a döntést - mondta Angela Merkel.

Berlin kiáll az egész Nyugat-Balkán EU-s integrációja mellett. „Aki rápillant a térképre, és ismeri a geopolitikai összefüggéseket, tudja, hogy mindenkinek jó, ha egyszer majd a Nyugat-Balkán valamennyi országa EU-tag lesz” – fogalmazott.

Edi Rama kiemelte, hogy a német kancellár támogatása a csatlakozási folyamatban rendkívül fontos hazájának, és nagy jelentősége van annak is, hogy elkezdte a munkát az új Európai Bizottság, amelynek tevékenységében világosan megmutatkozik a „geopolitikai dimenzió”.

Kapcsolódók

Kimaradt?