Megnevezte az orosz–amerikai együttműködés lehetséges területeit az új moszkvai amerikai nagykövet

A biztonság, a Északi-sarkvidék, az űrkutatás, az afganisztáni rendezés és a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése területén kellene Washingtonnak és Moszkvának egyebek között folytatni az együttműködést – vélekedett John Sullivan, az Egyesült Államok új moszkvai nagykövete az orosz fővárosban működő amerikai diplomáciai képviselet Facebook-oldalán hétfőn megosztott videoüzenetében.

Sullivan emlékeztetett rá, hogy a misszióvezetőséget megelőzően két és fél éven át külügyminiszter-helyettes volt. Ebben a minőségében pedig az ő területéhez tartozott a stratégiai biztonság és a terrorizmus elleni harc. „Büszkén mondhatom, hogy együttműködésünk ezekben az irányokban biztonságosabbá tette a világot" – hangoztatta.

A diplomata közölte, hogy Moszkva mellett más orosz nagyvárosokkal is meg szeretne ismerkedni, például Vlagyivosztokkal és Jekatyerinburggal. Arról is beszámolt, hogy jégkorongrajongóként orosz hokimeccsekre szándékozik ellátogatni, és maga is játszani készül.

 

Sullivan csütörtökön foglalta el állomáshelyét, miután az amerikai szenátus decemberben szavazattöbbséggel megerősítette kinevezését. Elődje a moszkvai poszton Jon Huntsman volt.

(Nyitókép: John Sullivan | Forrás: Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?