Újabb migránskaraván indult az Egyesült Államok felé

Összesen 2657, az Egyesült Államokba tartó migráns kelt át Hondurasból Guatemalába az elmúlt napokban a kijelölt határátkelőknél – közölte a guatemalai bevándorlási ügynökség helyi idő szerint csütörtök este.

A formálódó migránskaraván sorsát élénk figyelemmel követi az amerikai kormány, amely elsődleges fontosságú feladatának tartja az illegális bevándorlás megfékezését. Az amerikai határőrök a guatemalai rendőrséggel karöltve visszafordítottak egy háromszáz fős karavánt csütörtökön, és buszokkal a hondurasi határra szállították a migránsok nagy részét.

A hondurasi kormány közleményében jelezte: nem szeretné, ha állampolgárait bábuként használnák egy politikai küzdelemben Hondurasban vagy az Egyesült Államokban. A kabinet aláhúzta: azon fáradozik, hogy gazdasági és legális migrációs lehetőségeket biztosítson állampolgárainak. „Ez a karaván egy újabb kísérlet erőfeszítéseink szétzúzására” – tette hozzá.

A migránsoknak Mexikón is át kell kelniük, ha el akarják érni az Egyesült Államokat. Alejandro Giammattei, Guatemala új elnöke szerdán rámutatott: Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter azt mondta neki, hogy országa nem fogja beengedni az új karavánt. Olga Sánchez mexikói belügyminiszter hangsúlyozta, hogy megerősítik a rendőri jelenlétet a határon, és a kormány nem ad ki átkelővízumot a migránsoknak. A hondurasi külügyminisztérium tájékoztatása szerint Mexikóban körülbelül 30 ezer hondurasi állampolgár várja amerikai menedékkérelmének elbírálását. A migránsok egy része azt tervezi, hogy a Guatemala északi részén található Santa Elenában találkozik társaival, és szombaton együtt vágnak neki a mexikói határnak.

A guatemalai államfő korábban jelezte, hogy kész beengedni a Hondurasból érkező migránsokat országába, amennyiben rendelkeznek a megfelelő dokumentumokkal. Döntését az országok közötti szabad mozgást lehetővé tévő egyezménnyel indokolta.

Az első – több mint kétezer fős – migránskaraván 2018 októberéből indult útnak Hondurasból az Egyesült Államok felé. Ezt további három követte.

Guatemala és Honduras Salvadorral együtt Közép-Amerika úgynevezett északi háromszögében található. A régiót az erőszak által leginkább sújtott térségek között tartják számon a világon. Nemzetközi szervezetek szerint a három országból évente átlagosan legalább félmillió ember emigrál illegálisan az Egyesült Államokba a jobb életkörülmények és lehetőségek reményében.

Kapcsolódók

Kimaradt?