Harvey Weinstein szerint elismerés illeti őt azért, amit a nőkért tett

Közleményben utasította vissza hétfőn Harvey Weinstein nyilatkozatát 23 nő, az úgynevezett csendtörők, akik korábban szexuális zaklatással vádolták meg a hollywoodi producert. Weinstein egy lapinterjúban úgy vélte, elismerés illeti őt azért, amit a nőkért tett.

„Harvey Weinstein ismét megpróbál kétségeket elültetni a társadalomban. Azt mondja egy interjúban, nem akarja, hogy elfelejtsék őt. Nem fogják. Úgy fognak rá emlékezni, mint egy szexuális ragadozóra és egy megátalkodott zaklatóra, aki elvett mindent és semmit sem érdemel meg. Számtalan nő közös akarata fog rá emlékezni, azok, akik szembeszálltak vele és közölték, most már elég. Visszautasítjuk, hogy ez a ragadozó átírja örökségét a bántalmazásokról" – idézte a deadline.com hírportál a közleményt. A csendtörőként ismert nők között van mások mellett Rosanna Arquette, Ashley Judd, Katherine Kendall, Rose McGowan és Melissa Thompson.

A hollywoodi producer a New York Postnak hét végén adott interjújában beszélt arról, hogy „elfeledett embernek" érzi magát. „Több nők által forgatott és nőkről szóló filmet készítettem, mint bárki más" – mondta Weinstein. Kiemelte, hogy már harminc éve is támogatta a nőket a filmiparban. „Nem csak akkor tettem ezt, amikor a nők támogatása divatba jött" – hangoztatta.

Elmondása szerint úgy érzi, hogy feledésbe merült a munkája. „Szeretném, ha ez a város elismerné, ki voltam, nem pedig azt, akivé lettem" – mondta. Az ellene felhozott vádakra vonatkozó kérdésekre Weinstein nem akart válaszolni, többször azzal fenyegetőzött, hogy véget vet az interjúnak ezek miatt. A beszélgetést egy kórházban folytatták, ahova egy augusztusi súlyos autóbaleset következtében szükségessé vált hátműtétje miatt feküdt be. Az ex-mogul egészségi állapota megromlott. A legutóbbi bírósági meghallgatásokra sántikálva és járókerettel érkezett.

Harvey Weinstein szexuális zaklatási botránya 2017-ben robbant ki. A befolyásos hollywoodi producer bukása indította el a MeToo-mozgalmat, amelynek során nyilvánosságra került a szórakoztatóiparban, az üzleti életben, a médiában, a politikai életben vagy más területen befolyásos több száz ember ügye, akik szexuális zaklatást követtek el.

Az ügyészség öt szexuális bűncselekmény, köztük szexuális erőszak miatt emelt vádat a producer ellen. A 67 éves Harvey Weinstein ártatlanságát hangoztatja, tagadja, hogy szexuálisan zaklatta volna az elmúlt évtizedekben a mintegy 70 nőt, akik ezzel megvádolták, és azt is tagadta, hogy 2006-ban és 2013-ban helytelen szexuális közeledést tanúsított volna két nő ellen. Minden esetről azt állította, hogy a szexuális közeledés és az aktusok kölcsönösek voltak, valamint közös megegyezésen alapultak.

A Weinstein-ügy tárgyalását 2020. január 6-án kezdik meg. Ha elítélik, életfogytiglani börtönbüntetést kaphat. 

Kapcsolódók

Kimaradt?