Többezres tüntetés Prágában a marihuána teljes legalizálásáért

Több ezer, döntő többségében fiatal tüntetett Prágában a marihuána szabad fogyasztásának engedélyezéséért. A Million Marihuana March elnevezésű akciót tizenhatodszor rendezték meg a cseh fővárosban.

Először a városközpontban, a Károly téren gyűlt össze mintegy 1000-1500 ember, majd a Zizkov-negyedbeli Parukárka parkba vonultak. A parkban a délutáni órákban már mintegy 8-10 ezer ember gyűlt össze. A rendezvénynek gyakorlatilag zenei fesztivál jellege van, nagyobb incidensekről egyelőre nem érkezett hír.

A felvonuláson a rendőrség majdnem egy tucat fiatalt állított elő és igazoltatott. A rendőrségi szóvivő szerint az előállítások tiltott marihuánaárusítással, illetve -fogyasztással függtek össze.

Csehországban 2010-ől kezdve jelentősen liberalizálták a marihuána problémájának kezelését, s ennek a könnyű drognak a birtoklása saját célokra nem tilos, nem büntethető. A tüntetők azonban marihuána-termesztés, -kereskedelem és -fogyasztás korlátlan legalizálását követelték.

Országos felmérések szerint a megkérdezett csehek 53 százaléka engedélyezné a marihuána szabad használatát. Április elsejétől kezdve a marihuána egészségügyi felhasználása is engedélyezett, a marihuána alapú gyógyszerek orvosi rendelvényre kaphatóak a gyógyszertárakban, az áruk azonban magas.

Kapcsolódók

Kimaradt?