Legális marihuána Csehországban?

Április elsejétől törvényes úton lehet marihuánát vásárolni Csehországban, bár kizárólag orvosi célokra - jelentette be ma a cseh egészségügyi miniszter helyettese.

Martin Plisek elmondta, a marihuánát beszerezni kívánó személynek elektronikus vénnyel kell rendelkeznie, amit csak erre külön engedéllyel rendelkező orvos állíthat ki rákos, Parkinson-kóros, AIDS-es betegeknek és néhány más betegségben szenvedőknek.med-marijuana

A gyógyszerek előállításához szükséges kendert állami engedély alapján termeszthetik majd a kiválasztott termelők, s maga a gyógyszer kizárólag orvosi vényre lesz kapható. A gyógyszereket és a felhasználókat egyaránt regisztrálni fogják. „Ez nem jelenti a marihuána legalizálását" – mondta újságíróknak a közelmúltban Pavel Bém polgári demokrata (ODS) képviselő, a törvénymódosítás egyik előterjesztője. A javaslatot az összes parlamenti párt támogatta.

A kender termesztésére, illetve behozatalára szóló engedélyeket az állami gyógyszerészeti intézet adja ki. „Azzal számolunk, hogy legfeljebb tíz licencet adunk ki" – közölte Jindrich Voboril nemzeti drogellenes koordinátor. A kender házilagos termesztését ezután sem engedélyezik. A szakbizottság részletesen rögzítette azokat a feltételeket is, amelyeket a termesztőknek teljesíteniük kell. Mindez szigorú állami felügyelet alatt fog zajlani.

Kimaradt?