Elnökválasztás 2019: meghaladta a 600 ezret a külföldi szavazatok száma

Minden korábbinál többen szavaztak külföldön az elnökválasztás első fordulójában: a külföldi választókörökben és levélben leadott voksok száma a Központi Választási Iroda adatai szerint 19 órakor  a levélszavazatokkal együtt meghaladta a 615 ezret.

A legutóbbi, 2014-es elnökválasztás második fordulójában csaknem 380 ezren, a májusi európai parlamenti választáson és korrupcióellenes népszavazáson 375 ezer román állampolgár szavazott külföldön. Mindkét esetben hatalmas torlódás alakult ki több nyugat-európai külképviseletnél, ahol órákig álltak sorban a külföldön dolgozó román vendégmunkások, és sokan így sem élhettek urnazárásig választójogukkal.

A mostani rekord magas külföldi részvétel részint annak tudható be, hogy - az újabb botrányt elkerülendő - a parlament külön törvényben könnyítette meg a szavazást a csaknem négymilliós román diaszpóra számára. A levélvoksolást kiterjesztették az elnökválasztásra is, a külföldi választókörök számát megduplázták, nyitvatartásukat az egész hétvégére kiterjesztették, így a külföldön tartózkodó román állampolgároknak három nap állt rendelkezésükre - péntek déltől vasárnap estig -, hogy éljenek választójogukkal.

A külföldön leadott voksok száma várhatóan megközelíti a 700 ezret, hiszen a választókörök mindenütt helyi idő szerint 21 óráig tartanak nyitva.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?