FRISSÍTVE – Bezártak a szavazóhelyiségek Új-Zélandon és Ausztráliában, megnyitottak az USÁ-ban

FRISSÍTVE: Lezárult a romániai államfőválasztás első fordulója Új-Zélandon és Ausztráliában, de közben megkezdődött az USA-ban a szavazás harmadik napja.

A Központi Választási Iroda (BEC) honlapja szerint Új-Zélandon Aucklandban 191 román állampolgár adta le a voksát. Az Ausztráliában kialakított hat szavazókörzetnél (Canberrában, Melbourne-ben, Adelaide-ban, Perth-ben, Sydney-ben és Brisbane-ben) összesen 989 román állampolgár élt szavazati jogával. Sydney-ben négy személy a levélben való szavazást választotta.

Idén először a külföldön élő románoknak három nap állt rendelkezésükre, hogy az erre a célra létrehozott 835 szavazókörzet egyikében az urnák elé járuljanak. A körzetek vasárnap helyi idő szerint 21 óráig tartanak nyitva. Azok, akik 21 órakor a szavazókörzetek székhelyén vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig gyakorolhatják szavazati jogukat.

A BEC közleménye szerint vasárnap 17 óráig összesen 550 551 polgár szavazott a határokon túl kialakított 835 szavazókörzetben, illetve levélben. Keletről nyugat felé haladva sorban nyílnak meg a szavazókörzetek, és kezdődik a voksolás harmadik napja az Amerikai Egyesült Államokban is – tájékoztat a washingtoni román nagykövetség.

A külföldi választási folyamat hétfőn, romániai idő szerint reggel 7 óráig tart, amikor bezárnak az USA és Kanada nyugati partján lévő nagyvárosok szavazókörzetei (Los Angeles, San Francisco, Sacramento, Seattle, Las Vegas, Phoenix, Portland, illetve Vancouver).

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?