A spanyol kormányfő teljesen elzárkózik a párbeszéd elől

Nem tárgyalt Quim Torra katalán elnökkel Pedro Sánchez spanyol ügyvezető kormányfő barcelonai látogatása során  hétfőn.

A miniszterelnök egy héttel azután érkezett néhány órára a katalán fővárosba, hogy elkezdődött az erőszakos cselekményekkel kísért tüntetéshullám. Azért vonultak az utcákra tömegesen tiltakozók több katalán városban is, mert a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés miatt börtönre ítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt a két évvel ezelőtti alkotmányellenes függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Pedro Sánchez Barcelonában találkozott rendőri vezetőkkel és a kórházban felkereste az összetűzésekben megsérült rendőröket. A Hospital de Sant Pau épületénél tüntetők fogadták tiltakozó bekiabálásokkal, füttyel, és szabadság feliratú transzparensekkel.

Az ügyvezető kormányfő reggel levelet küldött Quim Torrának - aki a hétvégén találkozót kezdeményezett vele - és ebben emlékeztette az elnököt, hogy elsődleges feladata az állampolgárok biztonságának, valamint a társadalom különböző tagjai közötti együttélés garantálása. „Az elmúlt napokban viselkedése épp az ellenkező irányba haladt” – jegyezte meg Sánchez. Felrótta, hogy a katalán vezető nem ítélte el „határozottan és egyértelműen” az erőszakos magatartást. „Hátat fordított” a rendfenntartó erőknek, valamint a katalán lakosság azon nagyobb részének is, amely nem osztja céljait.

Quim Torra válaszában azt írta: a sajtóból értesült Sánchez látogatásáról és ennek apropóján ismét találkozót sürgetett. Véleménye szerint az államnak tiszteletben kell tartania az állampolgári jogokat, elő kell segítenie a párbeszédet és a politikai konfliktusokra demokratikus megoldásokat kell keresnie.

A két kormány közti párbeszédet követelték tüntetők a nap folyamán a  spanyol kormány barcelonai képviseletének épülete előtt "Ülj le és beszélj!" feliratú táblákkal.

A katalán kormány tájékoztatása szerint hétfőre virradó éjjel nem voltak számottevő incidensek Katalóniában. A mentőszolgálat Barcelonában három ember látott el az esti tüntetés után. A spanyol kormányképviseletnél  mintegy háromezren gyűltek össze, és teli szemeteszsákokat dobáltak a kordonnal elkerített biztonsági zónába. Némelyikre politikusok arcképeit ragasztották.

A spanyol belügyminisztérium adatai szerint egy hét alatt összesen mintegy 600-an sérültek meg az utcai összecsapásokban, tüntetők és rendőrök körülbelül fele-fele arányban. 194 embert vettek őrizetbe, közülük 28-an kerültek előzetes letartóztatásba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?