Klaus Johannis: feddhetetlen európai biztosra van szükségünk, lehetőleg nőre

Feddhetetlen európai biztosra van szükségünk, lehetőleg nőre - nyilatkozta pénteken Brüsszelben Klaus Johannis, miután találkozott Ursula von der Leyennel.

Az EU-csúcson résztvevő államfő újságíróknak elmondta, az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnöke kifejezte kívánságát, hogy a romániai biztos lehetőleg nő legyen. „Nyilvánvaló, hogy egy fedhetetlen európai biztosra van szükségünk, lehetőleg nőre. Vannak nekünk hozzáértő embereink, küldjük őket Brüsszelbe” - mondta Klaus Johannis.

Amikor arról kérdezték, hogy Luminiţa Odobescu román uniós nagykövet megfelelő személy lenne-e, Johannis azt válaszolta, hogy nevekről nem beszélt az EB megválasztott elnökével. Az államfő szerint Ursula von der Leyen nagyon aggódik a kialakult helyzet miatt.

"Van egy ügyvivő kormányunk, amely nem fog biztost jelölni. A Bizottság sürget, még akkor is, ha az egy hónapos késés nem Románia miatt következett be, ám a helyzet bonyolult, és remélem sikerül megoldásokat találni. Teljesen helytelen és súlyos hiba lenne, ha Románia miatt akadna el a folyamat"- mondta Johannis.

Az államfő kifejtette, hogy az EB megválasztott elnökével folytatott megbeszélések során nem hangzott el határidő az európai biztos kinevezésével kapcsolatban. "Nem adtak határidőt, de az volt a kérés, hogy próbáljuk meggyorsítani az eljárást" - mondta Johannis. Hozzátette: mikor visszatér az országba, megbeszéléseket kezdeményez az európai biztos kinevezésének megoldására.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?