Johannis szerint egy menesztett kormány nem javasolhat uniós biztosjelöltet

Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság megválasztott elnökével tárgyalt Klaus Johannis államelnök Brüsszelben, ahol az Európai Tanács ülésén vesz részt. 

Johannis a közösségi médiában is közzétett egy fotót, amely Ursula von der Leyennel való találkozását örökíti meg. „Nagyon jó találkozó az Európai Bizottság választott elnökével” – írta az államfő a Twitterre. 

 

Mint az államfő Brüsszelben kijelentette, elutasítja annak lehetőségét, hogy olyan kormány nevesítsen biztosjelöltet, amelytől a román parlament jogszerűen megvonta a bizalmat. „Sajnos nálunk van egy akadály, amelynek Dăncilă-kormány a neve” – fogalmazott az államfő a biztosjelölt kinevezésére utalva.

Johannis hozzátette, nem kíván a brüsszeli hivatalosságokkal biztosjelöltekről tárgyalni, de közölni fogja az Európai Bizottság megválasztott elnökével: nem tudja elfogadni, hogy egy menesztett kormány javasoljon uniós biztost, akinek a kinevezését aztán jóvá is hagyják. 

„Von der Leyen asszony biztosított, hogy érvényes marad a Románia számára kijelölt portfólió, és semmi okom most azt feltételezni, hogy egyoldalú változtatások bukkanhatnak fel” – tette hozzá az elnök. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?