Ursula von der Leyen továbbra is várja a román, magyar és francia biztosjelöltek megnevezését

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke továbbra is több biztosjelöltre vár javaslatot attól a három országtól, amelynek még nincs kijelölt uniós biztosa – derül ki Mina Andreeva EB-szóvivő hétfői nyilatkozatából.

„Lehet, hogy megváltozott Romániában a politikai helyzet, de a megválasztott elnök kérése továbbra is ugyanaz: több nevesítés hasznos lenne ahhoz, hogy közelebb jussunk a döntéshez” – mondta a szóvivő.

Mina Andreeva kifejtette, nem tud új információkat szolgáltatni az új Európai Bizottság beiktatásának ütemtervéről, mert a három szóban forgó országnak (Romániának, Magyarországnak és Franciaországnak) kell új javaslatokat tennie, majd a nevesítetteknek végigjárniuk az egész jelölési procedúrát, amelynek része a megválasztott elnökkel való interjú és az Európai Parlament szakbizottságaiban való meghallgatás is.

Azt is elmondta, Ursula von der Leyen az ügyvivő kormány tagjaival, de az államelnökkel is kommunikál a romániai biztosjelöltről.

A jelenleg érvényes ütemterv szerint az Európai Parlamentnek október 23-án, a Strasbourgban tartott plenáris ülésen kellene megszavaznia az új Európai Bizottság összetételét. Az érintett három országtól függ, hogy az EP tudja-e tartani magát ehhez az programhoz – mondta Andreeva.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?