Újrakezdi a tárgyalásokat a Magyar Közösség Pártja a Most-Híddal

Újrakezdi a tárgyalásokat a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) a Most–Híd, szlovák–magyar vegyes párttal az egységes magyar választási lista megteremtéséről a februári parlamenti választásokon – derült ki az MKP Országos Tanácsának szombati ülésén elfogadott határozatból.

A felvidéki magyar párt és a vegyes párt között a választási együttműködés lehetőségeiről folytatott tárgyalássorozat augusztusban feneklett meg. A két párt között akkor választási koalíció létrehozásáról volt szó, s a megegyezés azért maradt el, mert a Most–Híd nem fogadta el, hogy egy esetleges közös koalíciós listán a két párt jelöltjei 50-50 százalékos arányban osztozzanak.

A két párt között újrakezdődő tárgyalások ezúttal egy választási párt létrehozását célozzák majd.

„Nagyon komoly lépést tettünk, megmutattuk a hajlandóságot" – mondta Menyhárt József, az MKP elnöke, a határozat elfogadását követően tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: úgy véli, a közösségi érdeket középpontba állítva egy héten belül megtalálják a módját, hogyan hozzák létre a választási pártot.

A választási párt listáján való közös indulás azért lehet hatékonyabb a választási koalíciónál, mert míg az előbbinek a voksok legalább 5 százalékát kell megszereznie a választáson, addig a koalíciós lista esetében a bejutási küszöb 7 százalék. Az elmúlt hónapokban nyilvánosságra hozott felmérések szerint mind az MKP, mind pedig a Most-Híd támogatottsága 3,5-4 százalék körül mozog.

A tárgyalások újrakezdéséhez a két párt álláspontjainak augusztus óta történt közeledése, valamint az adott alapot, hogy fogytán az idő, tekintve, hogy a választási listákat november végéig kell leadni – tudta meg az MTI.

„Az MKP abban érdekelt, hogy megteremtse a magyar egységet. Szlovákiában ma 8,5 százaléknyi magyar él, ha osztjuk a szavazóbázist, akkor fennáll a veszélye, hogy 2020 februárja után nem lesz magyar képviselet a pozsonyi törvényhozásban" – mondta Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke.

Az MKP Országos Tanácsának felhatalmazása alapján október végéig kell megszületnie annak a megoldásnak, amelyben az MKP és a Most-Híd megegyezése jelentheti majd az alapot az egységes felvidéki magyar képviselethez. Az MKP ugyanakkor „továbbra is minden, a közösség érdekében tettekben is tenni akaró személyt örömmel lát tagjai, támogatói között – akár pártokon kívüliként – az egy magyar listán indulók között" – írta szombati nyilatkozatában a felvidéki magyar párt.

Kapcsolódók

Kimaradt?