FRISSÍTVE - Biztosjelöltek: Ursula von der Leyen több javaslatot vár a román kormánytól

FRISSÍTVE: Rovana Plumb jelölésének elutasítása után a román kormány hétfőn elküldött egy újabb javaslatot az európai biztosi tisztségre; a kiértékelési eljárás folyamatban mind a román, mind a magyar jelölt esetében - nyilatkozta kedd este az Európai Bizottság (EB) egyik szóvivője. Egy másik brüsszeli forrás szerint az EB megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen több javaslatot vár a román kormánytól.

"Magyarország és Románia jelöltje kapcsán az eljárás folyamatban van" - nyilatkozta az Agerpresnek az EB-szóvivő. "Megerősíthetem, hogy a román kormány hétfőn küldött egy levelet. Ebben szerepel egy jelölt neve, akit korábban már meghallgatott a megválasztott elnök, akkor azonban nem rá esett a választása" - nyilatkozta egy brüsszeli illetékes. Ezzel Dan Nicára utalt, korábban ugyanis a nemi paritás érdekében Rovana Plumb mellett őt jelölte a román kormány a biztosi tisztségre.

"Ez nem azt jelenti, hogy a jelöltet elutasították. Egyszerűen volt egy másik jelölt, aki akkor jobban teljesített az interjún. Továbbra is kapcsolatban állunk Romániával. Ha több név közül válogathatnánk, közelebb kerülhetnénk a döntéshez" - tette hozzá ugyanaz a forrás.

Az új biztosjelölt nevesítését az indokolja, hogy az Európai Parlament Jogi Bizottsága (JURI) összeférhetetlenség miatt elutasította Rovana Plumb biztosi jelölését. Plumbot a szállításügyi portfólióval bízta volna meg Ursula von der Leyen. Az eredeti tervek szerint az EP október 23-án szavaz az új Európai Bizottság összetételéről, ezért 14-15-e az utolsó dátum az új biztosjelöltek szakbizottságbeli meghallgatására.

FRISSÍTÉS1: Nem utasította el az Európai Bizottság (EB) Dan Nica uniós biztosi jelölését - jelentette ki Viorica Dăncilă miniszterelnök sajtóhírekre reagálva. A kormányfő a téma kapcsán azt mondta szerdán, tiszteli a médiát, a hamis hírek terjesztése azonban a bizalom csökkenéséhez vezet. Az újságírók felvetésére, miszerint az Európai Bizottság egyik szóvivője is bejelentette, hogy elutasították Dan Nica jelölését, Dăncilă így válaszolt: "Önök látták ezt? Küldjék el nekem is azt a közleményt. Én tiszteletben tartom az EB döntéseit. A sajtószóvivő nem ezt mondta".

FRISSÍTÉS2: Mihai Fifor, a Szociáldemokrata Párt (PSD) főtitkára úgy véli, Dan Nica biztosjelölt pozitív elbírálásban fog részesülni az Európai Parlamentben, és meg fogja kapni közlekedésügyi biztosi tisztséget. "Várjuk az Európai Bizottság elnökének álláspontját. Tegnap este egy félretájékoztatási kísérlet tanúi lehettünk, miszerint az általunk javasolt Dan Nicát elutasították. Nem igaz ez. Én azt hiszem, hogy Dan Nica európai biztos lesz" - jelentette ki a szenátusban nyilatkozó Fifor. Arra a felvetésre, hogy Dan Nicát már augusztusban, az első interjú nyomán elutasították, a PSD főtitkára azt mondta: ez csak egy, az angol nyelvből történő fordításból adódó félreértés.

Kapcsolódók

Kimaradt?