Szijjártó: felháborító, amit a román és a magyar biztosjelölttel műveltek

Nyilvánvalóan politikai alapon utasították el a magyar és a román kormány jelöltjeit az európai biztosi posztokra – jelentette ki Aradon Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Mint arról beszámoltunk, Szijjártó átutazása során az aradi repülőtéren tanácskozott négyszemközt Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel a romániai magyar kisebbség helyzetéről és a román–magyar viszonyról.

A megbeszélés után adtak közös sajtónyilatkozatot, ami során Szijjártó arra az újságírói kérdésre is válaszolt, hogy mi a véleménye a két európai bizottsági tagjelölt visszautasításának. „Felháborítónak tartom, amit a magyar és a román biztosjelölttel műveltek. Az európai demokrácia megcsúfolásának tartom azt, amit az Európai Parlament tett az elmúlt hetekben” – fogalmazott a diplomácia vezetője, majd hozzátette, hogy „további találgatásokba semmiképp se szeretnék belemenni”.

Emlékezetes, hogy a magyar kormány Trócsányi Lászlót jelölte a novemberben megalakuló új Európai Bizottságba a szomszédság- és bővítéspolitikai biztosnak, a románok pedig Rovana Plumbot a felajánlott közlekedési „minisztérium” élére. Előbbi ügyvédi tevékenységével összefüggésben találta összeférhetetlennek az EP jogi bizottsága (JURI), utóbbit pedig egy megkérdőjelezhető fedezetű személyes kölcsön miatt nem talált megfelelőnek. A JURI elutasításával az EP illetékes szakbizottságai elé sem állhattak a jelöltek.

Kapcsolódók

Kimaradt?