Ilham Tohti és az Emberi Jogokért Felelős Ifjúsági Kezdeményezés kapta az idei Václav Havel-díjat

Ilham Tohti, a muzulmán vallású kínai ujgur kisebbség jogaiért kiálló egyetemi tanár, valamint az Emberi Jogokért Felelős Ifjúsági Kezdeményezés (Youth Initiative for Human Rights) kapta a Václav Havel egykori cseh elnökről elnevezett emberi jogi díjat – közölte az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) hétfőn.

A tájékoztatás szerint az emberi jogok védelme érdekében kifejtett tevékenység elismeréséül hetedik alakommal átadott díjat azért érdemelte ki Ilham Tohti, mert több mint 20 éve dolgozik a kínai ujgur kisebbség helyzetének javítása, valamint az etnikumok közötti párbeszéd és megértés előmozdítása érdekében.

Ilham Tohti állítólagos „lázító és felforgató tevékenysége" miatt életfogytig tartó börtönbüntetését tölti Kínában – közölték.

Az Emberi Jogokért Felelős Ifjúsági Kezdeményezést (YIHR) 2003-ban hozták létre a Balkánon élő fiatalok közötti kapcsolatok kiépítése, valamint a különböző etnikai csoportokból, régiókból és országokból származó fiatalok megbékélésének előmozdítása érdekében. A kezdeményezés azért érdemelte ki a kitüntetést, mert kapcsolatok és együttműködések kiépítése révén hozzájárult az etnikai konfliktusok újbóli kialakulásának megakadályozásához a Balkánon.

Liliane Maury Pasquier, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke nyilatkozatában hangsúlyozta, a díjazottak a remény üzenetét hordozzák mindazok számára, akik egy jobb világ építésére törekszenek, amelyben mindenki méltóságát, jogait és alapvető szabadságát biztosítják és tiszteletben tartják.

 

Az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlése a cseh kormány támogatásával 2013-ban alapított díja olyan embereket vagy szervezeteket jutalmaz, akik kiemelkedő erőfeszítést tettek az emberi jogok védelmében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?