Nemzeti gyásznapot hirdettek Franciaországban Jacques Chirac emlékére

Nemzeti gyásznapot hirdetett hétfőre a francia elnöki hivatal a 86 éves korában elhunyt Jacques Chirac egykori államfő emlékére.

Emmanuel Macron államfő csütörtök este az országos tévé- és rádiócsatornák által közvetített beszédében emlékezett meg „az államférfiról, akit annyira szerettünk, mint amennyire ő szeretett minket”.

Chirac 1995 és 2007 között volt a Francia Köztársaság elnöke „Jacques Chirac nagy francia volt, szabad, aki szívből szerette az embereket" - fogalmazott a jelenlegi francia elnök, aki szerint Chirac „a történelem része lett és mostantól mindannyiunknak hiányozni fog”.

A francia elnöki hivatal este 9 órakor megnyitotta kapuit annak a több száz várakozónak, akik az Elysée-palota előterében a volt elnök fotója előtt elhelyezett emlékkönyvbe írhatták gondolataikat. Az Elysée-palota vasárnapig nyitva áll mindenki előtt, hogy lerója kegyeletét a csütörtökön elhunyt államfő előtt.

Csütörtökön a késő órákig várakoztak franciák és külföldiek hosszú sorokban, hogy bejuthassanak az Elysée-palota udvarára, miközben Emmanuel Macron felesége, Brigitte Macron kíséretében látogatást tett Jacques Chirac párizsi otthonában, hogy meghajoljon a volt köztársasági elnök emléke előtt.

Az elnöki hivatal hétfőre nemzeti gyásznapot hirdetett, amelynek keretében délben ünnepi gyászmisét mutatnak be a párizsi Saint-Sulpice templomban. A hétfőre tervezett vita a bevándorlásról a nemzetgyűlésben elmarad.  

Franciaországban az V. köztársaság 1958-as kezdete óta valamennyi elhunyt korábbi köztársasági elnöktől nemzeti gyásznapon búcsúzott az ország.   Jacques Chirac temetésének időpontja és helyszíne egyelőre nem ismert.

Ki volt Jacques Chirac és mi fűződik a nevéhez?

Hosszú politikai karrierje alatt Jacques Chirac többször volt miniszter, háromszor választották meg Párizs főpolgármesterének, két alkalommal volt miniszterelnök, 12 éven át pedig államfő. A külpolitika terén - Charles de Gaulle nyomdokait követve - a független francia diplomácia megvalósítására, Franciaország nagyhatalmi státuszának megőrzésére törekedett, különös tekintettel a Washingtonhoz fűződő viszonyban. Nemzetközileg legemlékezetesebb külpolitikai lépése az Egyesült Államok vezette iraki invázió határozott ellenzése volt 2003-ban.

Franciaország az ő elnöksége alatt vezette be az eurót és törölte el a sorkötelezettséget, illetve kezdett lépéseket tenni a NATO védelmi szövetségébe való visszakapcsolódás felé.

Jacques Chirac volt az első francia elnök, aki elismerte a második világháború alatti Vichy-kormányzatnak a holokausztban betöltött szerepét, amely miatt formálisan bocsánatot kért a zsidó néptől.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?