Meghalt Jacques Chirac francia ex-elnök

Csütörtökön reggel 86 éves korában elhunyt Jacques Chirac, aki 1995 és 2007 között volt a Francia Köztársaság elnöke - jelentette a család tájékoztatására hivatkozva az AFP francia hírügynökség.

Jacques Chirac 1932-ben Párizsban született. Franciaország miniszterelnöke, Párizs polgármestere és az ország köztársasági elnöke is volt. 86 évesen halt meg - írja a BBC.

Az elmúlt években köszvényroham és veseproblémák miatt is volt kórházban.

Chirac Párizsban született, politikai pályafutása alatt volt mezőgazdasági miniszter, miniszterelnök és 18 éven át Párizs polgármestere is.  A köztársasági elnökségért folyó küzdelmet két sikertelen próbálkozás után szoros versenyben 1995-ben nyerte meg először a szocialista Lionel Jospinnal szemben, majd 2002-ben másodszor is megválasztották, amikor a baloldal is őt támogatta  a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen egyetlen riválisaként.

A politikus utolsó éveit korrupciós botrányok kísérték. Chirac volt az első elnök az 1958 óta tartó V. francia köztársaság történetében, akinek bíróság előtt kellett felelnie korábbi pártfinanszírozási ügyeiért. Chirac, aki 2007 májusában, az elnöki posztról való távozásával elvesztette mentelmi jogát, tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna 1977 és 1995 között, polgármesteri megbízatása idején, ennek ellenére 2010-ben sikkasztás és hivatali visszaélés vádjával vádat emeltek ellene. A bíróság 2011-ben első fokon két év felfüggesztett börtönre és 150 ezer eurós pénzbírságra ítélte közpénzek elsikkasztása és közbizalommal való visszaélés miatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?