A keleti parton tombol a Dorian hurrikán

Az amerikai meteorológiai szolgálat egyes fokozatúra minősítette le a Dorian hurrikánt, amely jelenleg Észak-Karolina állam partjainál jár.

Georgiában, Észak- és Dél-Karolinában rendkívüli állapot van érvényben, a part menti vidékeken a kormányzók mindhárom államban kötelező kiürítést rendeltek el. A partvidékeken két-három méteresre csapnak fel az Atlanti-óceán hullámai, és özönvízszerű esőzések árasztották el a vidéket, jelentette az MTI tudósítója.

Dél-Karolina egyik történelmi városában, Charlestonban majdnem térdig érő víz hömpölyög az utcákon, ahol csak mentőcsónakok cirkálnak. A 136 ezer fős városban alig maradtak lakosok, Henry McMaster kormányzó ugyanis kötelező evakuálást rendelt el. Shannon F. Scaff, a helyi katasztrófa-elhárítási hivatal vezetője szerint a város elkerülte a nagyobb bajt.

Donald Trump elnök folyamatos kapcsolatban áll a három, jelenleg leginkább érintett tagállam kormányzójával. Az országos hurrikánközpont munkatársai azt latolgatják, hogy a Dorian New Jersey államra és New Yorkra is lecsap-e majd.

Eddig négy, a viharral összefüggő halálesetről érkezett jelentés.Hárman Floridában haltak meg a viharra készülődés vagy az evakuálás közben, egy 85 éves férfi pedig Észak-Karolinában éppen a házát deszkázta be, amikor lezuhant a létráról és szörnyethalt.

Dél-Karolinában csütörtökön két tornádó is pusztított. Georgiában és Dél-Karolinában több mint 270 ezer ház maradt áramszolgáltatás nélkül. A Bahamákon közben harmincra nőtt a Dorian halálos áldozatainak száma. Hubert Minnis, a szigetország miniszterelnöke. Több generációra hatással lévő katasztrófáról beszélt. Az ENSZ szerint 70 ezer ember szorul közvetlen segélyre.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?