FRISSÍTVE - Nem tud együtt dolgozni Salvinivel: lemondott az olasz miniszterelnök

FRISSÍTVE: Felajánlotta lemondását Giuseppe Conte, Olaszország miniszterelnöke – jelentette be a politikus kedden az olasz parlamentben. Hozzátette: nem tud tovább együtt dolgozni a kisebbik kormánypárttal, Matteo Salvini Ligájával.

Az olasz kormánykoalíció kisebb pártjának vezetője, Matteo Salvini tizenkét napja jelentette be, hogy megszűnt a többség a koalíciójuk mögött és nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére a nagyobbik kormánypárttal, az Öt Csillag Mozgalommal (M5S), így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani.

A Róma belvárosában található szenátusi épület előtt több százan tüntetnek: egy csoport Matteo Salvini a Liga vezetője nevét skandálja, egy másik az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) és Giuseppe Conte miniszterelnököt élteti.

Az olaszországi politikai helyzet a tavaly márciusi parlamenti választások utánit idézi, amikor az M5S, a PD és a Liga közti politikai küzdelem 88 napig tartott. Most azonban sokkal gyorsabban kell megoldást találni az őszi költségvetési időszak közeledtével. Augusztus 27-ig Rómának az Európai Bizottság olasz biztosjelöltjét is meg kell neveznie.

FRISSÍTÉS: Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes újfent előrehozott választásokat sürgetett kedden a római parlament felsőházában tartott beszédében. Az olaszok szolgálatában állunk, és nem tartunk az új választásoktól – hangoztatta a jobboldali Liga vezetője.

„Köszönöm, és végre valahára! Mindent ugyanígy csinálnék” – mondta Salvini az előtte felszólaló Conténak címezve, aki szerint a Liga “beszennyezte” az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) közös kormány 14 hónapon át tartó munkáját.

Salvini szerint a pártoktól független Conte kormánya azért omlott össze, mert az Öt Csillag Mozgalom (M5S) minduntalan akadályozta a Liga elképzeléseinek megvalósítását. A politikus ugyanakkor nem zárta ki a kormányzati együttműködés folytatását az M5S-sel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?