Távozik tisztségéből az Amerikai Egyesült Államok moszkvai nagykövete

Benyújtotta lemondását Jon Huntsman, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete. Donald Trump amerikai elnökhöz címzett lemondó levelét a The Hill című lap hozta nyilvánosságra kedden. 

Levelében a diplomata teljes körű segítségét ígérte leendő utódjának, hogy az átmeneti időszak zökkenőmentes legyen és – ahogyan fogalmazott – „külpolitikai céljainkra összpontosíthassunk”.

Az 59 éves Jon Huntsman lemondása október 3-tól lép érvénybe. Várható távozásáról a napokban már jelentek meg értesülések az amerikai sajtóban. A hét végén például a CNN hírtelevízió közölte, hogy információi szerint Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt csütörtökön – amikor Trump amerikai segítséget ajánlott Moszkvának a szibériai erdőtüzek oltásához – telefonon egyeztetett egy új moszkvai nagykövet szükségességéről is.

A CNN akkor azt közölte: Trump és Putyin ugyan megvitatta, hogy nemsokára új nagykövetet kell küldeni Oroszországba, de konkrét személyi javaslatokról nem esett szó. Donald Trump a telefonbeszélgetés után újságíróknak azt mondta: „rövid, de jó” beszélgetést folytatott az orosz elnökkel, de nem tett említést új amerikai nagykövet kinevezéséről.

Jon Huntsman tekintélyes republikánus politikus. 2004 és 2008 között Utah állam kormányzója volt majd többszörös nagykövet, a 2012-es elnökválasztáson pedig pártja egyik elnökjelölt-aspiránsa. Az orosz fővárosban 2017 óta teljesít diplomáciai szolgálatot. Sajtójelentések szerint az elmúlt hetekben ő és a felesége egy sor olyan rendezvényt szervezett, illetve látogatást tett, amelyet sokan úgy értelmeztek, hogy a házaspár végleg elhagyni készül Moszkvát.

A távozó diplomata munkájával kapcsolatban soha nem fogalmazódtak meg kifogások. Elemzők azt valószínűsítik, hogy távozása hátterében egészségi állapota lehet. Jon Huntsman tavaly novemberben hozta nyilvánosságra, hogy előrehaladott bőrrákot diagnosztizáltak nála. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?