Moldovai válság: a volt kormány „félreáll” Maia Sanduék útjából

Lemond Pavel Filip eddigi moldovai miniszterelnök kormánya, a korábban kormányzó Moldovai Demokrata Párt (MDP) pedig ellenzékbe vonul lehetőséget biztosítva ezzel a politikai válság rendezésére - jelentette be pénteken Vladimir Cebotari, az MDP alelnöke.

Mint mondta, az MDP elismeri Maia Sandu miniszterelnök szombaton megalakult koalíciós kormányát. „Ellenzékbe vonulunk. Pavel Filip kormánya lemond minden miniszterével. Ez az egyetlen kiút a politikai válságból" - hangsúlyozta Cebotari.

Igor Dodon, az ország alkotmánybírósága által hivatalából felmentett elnök jelzésértékűnek és egyedül helyénvalónak minősítette az MDP vezetőségének azt a döntését, hogy ellenzékbe vonul, és felhívást intéz a kormányzat, illetve a kormányhivatalok blokádjának feloldására.

Bár Moldovában múlt szombaton koalíciós kormányt alakított az Igor Dodon elnököt támogató Szocialista Párt és az Európai Unió-párti Acum (Most) pártszövetség, az előző kormányt adó, Vladimir Plahotniuc oligarcha irányította MDP a befolyása alatt álló alkotmánybírósághoz fordult, azt állítva, hogy a február végi választások nyomán a pártok nem tudtak a törvényesen előírt 90 napos határidőn belül kormányt alakítani, ezért az államfőnek fel kellett volna oszlatnia a parlamentet.

Kapcsolódók

Kimaradt?