FRISSÍTVE - Járőrözés közben megsérült öt román katona Afganisztánban

FRISSÍTVE: Megsérült pénteken öt romániai katona Afganisztánban - közölte a védelmi minisztérium.

A Sfântul Andrei erővédelmi zászlóaljhoz tartozó katonák amerikai kollégáikkal aknavédelmi rendszerrel ellátott, úgynevezett MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) típusú járművel járőröztek, amikor a páncélozott csapatszállítót házi készítésű bombával megtámadták.

A katonákat a helyszínen elsősegélyben részesítették, majd a kandahári katonai kórházba szállították, eszméletüknél vannak, állapotuk stabil. A katonák identitását, a szabályoknak megfelelően, csak azt követően hozzák nyilvánosságra, hogy az incidensről értesítették családjukat.

A védelmi minisztérium folyamatosan tájékoztatást kap a helyzetről, és figyelemmel követi a megsérült katonák állapotának alakulását - írja még a tárca közleménye. 

Közölték a katonák neveit

A védelmi minisztérium szerint egy őrmester, három tizedes és egy őrvezető sérült meg Afganisztánban. A hivatalos tájékoztatás szerint a sérült katonák Marian Rusu őrmester, Florin Anton, Florin-Alexandru Ştefan és Petrică Apetroaie tizedesek, valamint Nicolae Petcu őrvezető. A sérülteket a kandahári légibázis kórházában ápolják - állapotuk stabil. 

Üzent az államfő

Jobbulást kívánt Klaus Johannis államfő az Afganisztánban megsérült öt román katonának.

"Együttérzéssel gondolok az afganisztáni misszióban, járőrözés közben megsebesült öt román katonára. Mielőbbi jobbulást kívánok, és erőt, hogy túllépjenek ezen a kritikus állapoton. Ugyanakkor együttérzésemet fejezem ki a katonák családjaival és biztosítom őket, hogy szeretteik a legjobb orvosi ellátásban részesülnek. A román katonák mindig a legmagasabb szintű kiképzésről tesznek tanúbizonyságot, a hadszíntereken kifejtett tevékenységük hozzájárul a béke megóvásához" - fogalmazott üzenetében.

Kapcsolódók

Kimaradt?