banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

FRISSÍTVE - Elhunyt egy román katona Afganisztánban, két másik súlyosan megsérült

FRISSÍTVE: Meghalt egy román katona, két másik pedig súlyosan megsebesült pénteken Afganisztánban, miután támadás érte a Kandahár közelében járőrszolgálatot teljesítő román alakulatot – közölte a bukaresti védelmi minisztérium.

Mădălin Stoica tizedes 41 éves volt, nős, egy gyermek édesapja. 2002 óta állt a védelmi minisztérium alkalmazásában, ez volt az első misszió, amelyen részt vett. Két másik társát, Ionel Buzea tizedest és Ionel Toma őrvezetőt a kandahári katonai kórházban kezelik – mutat rá a védelmi minisztérium közleménye. 

A védelmi tárca részvétét fejezte ki az elhunyt családjának. Mihai Fifor miniszter aláírta pénteken az elhunyt Mădălin Stoica post mortem alhadnaggyá való előléptetéséről szóló rendeletet. 

A foksányi 280-as gyalogsági zászlóalj három katonája sérült meg pénteken Afganisztánban egy bevetés során, tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget a védelmi minisztérium. 

„A katonákat a helyszínen elsősegélyben részesítették, ezt követően pedig kimenekítették és a legközelebbi katonai kórházba szállították őket. Ketten stabil állapotban vannak, a harmadik katona egészségügyi állapota súlyos” - írja a szaktárca közleménye.

Az idézett forrás szerint a katonák egy konvojban utaztak Kandahar térségében, amikor egy robbanószerkezettel felszerelt gépjármű a páncélozott járművüknek rohant.

A védelmi minisztériumot folyamatosan tájékoztatják az augusztusban kiutaztatott katonák állapotáról.

A román katonaság mintegy 620 katonával vesz részt a NATO afganisztáni Resolute Support missziójában.

A külföldi missziók során 28 katona vesztette életét és több mint 180-an sérültek meg.
banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kimaradt?