Alabamában megszavazták a szinte teljes abortusztilalmat

Alabama államban a szenátus is megszavazta az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztörvényét kedd este.

Azt az orvost, aki magzatelhajtást hajt végre - a terhesség bármely szakaszában - 99 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják, és azokat is 10 évig terjedő börtönre ítélhetik, akik csak megkísérelnek terhesség-megszakítást végrehajtani. A nem művi abortuszt elszenvedő nők nem vonhatók büntetőjogi felelősségre. A törvény egyetlen esetben tesz kivételt: csakis akkor lehet a terhességet megszakítani, ha az anya élete veszélyben van vagy nagyon komoly egészségügyi károsodás fenyegeti.

A déli állam törvényhozásának republikánus többségű felsőháza hosszadalmas viták és a demokrata párti szenátorok obstrukciós kísérletei után 25:6 arányban voksolt a tiltás mellett. A szintén republikánus többségű képviselőház a múlt hónapban már elfogadta a törvényt, amely most a kormányzóhoz kerül aláírásra. A republikánus kormányzó, Kay Ivey kedd este nem kommentálta a törvényhozók döntését.

A legfelsőbb bíróság elé kerülhet

Az első kommentárok szerint, ha a kormányzó aláírja a döntést, akkor a törvénynek várhatóan perek sorával kell szembenéznie, és nem zárható ki az sem, hogy az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerül.

Idén eddig négy amerikai tagállamban - Georgiában, Kentuckyban, Ohióban és Mississippiben - hoztak törvényt, amely a magzat első szívdobbanásától, azaz körülbelül az áldott állapot hatodik hetétől kezdve megtiltja az abortuszt. Az alabamai törvény azonban már a fogantatás pillanatától tiltja a magzatelhajtást.

A törvény támogatói abban bíznak, hogy az ügy a szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerül, és a főbírák újragondolhatják az 1973-as úgynevezett Roe/Wade-döntést, amely lényegében engedélyezte az Egyesült Államokban az abortuszt. Ugyanakkor Clyde Chambliss republikánus szenátor - aki előterjesztette Alabamában a tervezetet - maga is úgy nyilatkozott kedden, hogy már egy alsóbb rendű bíróság is felfüggesztheti a törvény végrehajtását.

Más államok is szigorítanának

A szintén déli Georgia államban kedden írta alá Brian Kemp republikánus kormányzó a jövő év január elsejétől életbe lépő "szívdobbanás-törvényt", mire Hollywoodban színészek és filmgyártó cégek bojkottot hirdettek meg Georgia ellen. Alyssa Milano színésznő például a hét végén Twitter-bejegyzésben szólított fel mindenkit, hogy tartózkodjék a nemi élettől mindaddig, amíg a nők "vissza nem nyerik a testük feletti rendelkezést".

Kentuckyban egy szövetségi bíró átmeneti időre felfüggesztette az azonnali hatályúnak remélt törvényt, Mississippiben pedig a márciusban elfogadott jogszabályt júliusban tervezik életbe léptetni.

Kapcsolódók

Kimaradt?