A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki Ion Țiriacot

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki 80. születésnapja alkalmából Ion Țiriacot, az elismerést Semjén Zsolt adta át kedden – számolt be a miniszterelnök-helyettes a Facebook-oldalán.

„Ion Țiriac brassói születésű, magyar nyelven is jól beszélő világhírű teniszezőnek adtam át a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét. A köztársasági elnök által adományozott magas rangú elismerést a magyar tenisz sportért és az utánpótlás-nevelés fejlesztéséért, valamint Magyarország jó hírnevének öregbítéséért tett erőfeszítései elismeréseként kapta. Țiriac úr az ünnepségen elmondta: óriási lehetőséget lát abban, hogy Magyarország sportnagyhatalom lehet, és ebben ő is aktívan részt kíván venni. Szeretettel látjuk!” – írta Semjén Zsolt.

Ion Țiriac Bassóban született 1939. május 9-én. Kezdetben jégkorongozott, az 1964-es téli olimpiai játékokon tagja volt a román csapatnak. Röviddel ezután a tenisz lett a fő sportága. Ilie Năstaseval együtt 1970-ben megnyerte a Roland Garros férfi páros versenyt és az 1970-es években háromszor eljutottak a Davis-kupa döntőjéig.

Menedzserként, bankárként, sportdiplomataként, légitársaság-tulajdonosként szerzett hírnevet és vagyont magának.

Kapcsolódók

Kimaradt?