Ukrajna nem hajlandó magyarázatot adni Kelemen Hunor kitiltására

Nem hajlandó semmiféle magyarázatot adni az ukrán állam Kelemen Hunor szövetségi elnök kitiltásának ügyében. Ez áll abban a levélben, amelyet Ukrajna bukaresti nagykövete írt az RMDSZ elnökének április 24-én, aki írásban kért magyarázatot arra vonatkozóan, hogy április 6-án nem engedték be Ukrajnába.

Oleksander Bankov nagykövet válaszában röviden leszögezi: a nagykövetségnek nem áll hatáskörében semmilyen magyarázatot adni, az ukrán államnak pedig nem kötelessége információkat megosztani arra vonatkozóan, hogy milyen ok vagy okok állnak Kelemen Hunor kitiltása mögött, mindez pedig nem mond ellent a nemzetközi gyakorlatnak.

A nagykövet leveléből azonban annyi kiderül: Kelemen Hunor kitiltása az ukrán hatóságok által hozott döntés következménye a jelenleg érvényes ukrán jogszabályoknak és nemzetközi eljárási módszereknek megfelelően. Ukrajna bukaresti nagykövete megjegyzi, Kelemen Hunornak jogában áll bíróságon megfellebbezni a döntést.

Mint beszámoltunk róla, április 6-án reggel a Záhony–Csap határátkelőhelyen az ukrán határőrök indoklás nélkül visszafordították Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt, aki a KMKSZ jubileumi kongresszusára volt hivatalos, az útlevelébe pedig belepecsételték, hogy másfél évig nem léphet be a szomszédos ország területére.

Kelemen Hunor szövetségi elnök április 25-én keltezett levelében azt írta Ukrajna bukaresti nagykövetének, sajnálja, hogy semmilyen magyarázatot nem kapott, ugyanakkor megragadja az alkalmat, és gratulál Volodymyr Zelenski frissen megválasztott államelnöknek, és bízik abban, hogy az új államfő pozitív változásokat teremt majd mind az ukrán, mind pedig az ukrajnai nemzeti kisebbségek életében.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?