Robbantássorozat Srí Lankán: nyolc romániai család rettegett vasárnap

Egy nyolcfős román gyerekcsoport tartózkodik a merényletsorozat sújtotta Srí Lankán. A diákok a iaşi-i Costache Negruzzi Főgimnáziumból utaztak Colombóba egy nemzetközi iskolai csereprogramon keresztül – nyilatkozta az Agerpresnek Elvira Rotundu, az iskola igazgatója.

Az igazgató közlése szerint a nyolc 10. és 11. osztályos tanuló április 16-án, kedden indult el Srí Lankára, ahol egy nemzetközi tapasztalatcsere-programon vettek részt a colombói Visakha Vidyalaya iskolában. A gyerekek április 25-én, pénteken kellett volna visszautazzanak Romániába.

„Iskolánk oktatási és kulturális tapasztalatcsere-programot futtat egy ottani iskolával, már negyedik éve. Ők kétszer voltak már Romániában. Mi 2017-ben voltunk ott egy diák- és tanárcsoporttal. Most mentek el második alkalommal oda iskolánk képviselői. Beszéltem a csoportot kísérő tanárnővel, a gyerekek biztonságban, hatósági védelem alatt vannak. Pénteken kellett volna visszatérniük az országba, azonban amint lehet, az első repülőjárattal érkeznek” - mondta el az iskola igazgatója.

Teodor Meleşcanu külügyminiszter vasárnap este jelentette be, hogy Colombo külvárosában, egy katonai bázisnál helyezték biztonságba azt a nyolc romániai gyermeket, akik a merényletek idején Srí Lanka legnagyobb városában tartózkodtak. A külügyi tárca szerint a gyerekcsoport április 26-án fog visszatérni Romániába.

A colombói román nagykövetség előzetes információi szerint húsvétvasárnap nyolc helyen történt robbantásos merénylet Srí Lankán: három katolikus templomban, három luxusszállodában és két szabadtéri helyszínen.

A France Presse hírügynökség által idézett helyi rendőrség szerint a halálos áldozatok száma hétfő reggel 290-re volt tehető, a sérült személyek száma pedig elérte az 500-at.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?