FRISSÍTVE – Ukrán elnökválasztás: Zelenszkij fölénnyel nyert, Porosenko elismerte vereségét

FRISSÍTVE: Petro Porosenko elnök elismerte az exit poll eredmények ismertetése után, hogy vereséget szenvedett az ukrán elnökválasztás vasárnapi második fordulójában Volodimir Zelenszkij humorista elnökjelölttel szemben, aki a felmérés előzetes eredménye szerint a szavazatok 73,2 százalékát szerezte meg, míg Porosenkót a választók 25,3 százaléka támogatta.

Vasárnap helyi idő szerint reggel nyolc órakor (romániai idő szerint szintén nyolckor) kinyitottak a szavazóhelyiségek Ukrajnában, és megkezdődött az elnökválasztás második fordulója, amelyben eldől, ki lesz Ukrajna következő államfője: marad Petro Porosenko, vagy Volodimir Zelenszkij humorista-színész-producer váltja őt a tisztségben.

A szavazóhelyiségek este nyolcig várják a szavazásra jogosult ukrán állampolgárokat. A választásokon a Központi Választási Bizottság honlapján található adat szerint hivatalosan mintegy 30 millió ukrán állampolgár jogosult részt venni, akik számára csaknem 30 ezer szavazóhelyiséget nyitottak meg.

Az esti urnazárást követően várhatóan – az első fordulóhoz hasonlóan – a televíziók és a hírügynökségek rögtön nyilvánosságra hozzák az exit poll felmérések eredményeit. Egy korábbi felmérés szerint Zelenszkijt háromszor annyian támogatják a szavazók közül, mint Porosoenkót.

Pénzbüntetés a szavazólap megmutatásáért

Volodimir Zelenszkij humorista-producer elnökjelölt feleségével együtt a tengeri és folyami flotta egyik kijevi oktatási intézményében lévő szavazókörben szavazott. Újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy ugyan éjjel nem aludt, de remek hangulatban van, mert megreggelizett a családjával, felesége pedig, hogy emelje a jókedvét, Eminem amerikai rapper zenéjét tette fel neki. Hozzátette, úgy érzi, hogy minden rendben lesz. Szavai szerint bármi is lesz a választás eredménye, az az ukránok választása lesz.

Valószínűleg véletlenül, de mielőtt bedobta volna a szavazólapot az urnába, Zelenszkij kifelé fordítva tartotta a cédulát úgy, hogy jól látható volt rajta az iksz a saját neve mellett. Mikor észrevette, próbálta elviccelni a helyzetet, mondván, hogy nem mutatott meg semmit. Később Zorjan Skirjak, a választások rendjéért felelős belügyi koordinációs stáb szóvivője sajtótájékoztatóján közölte, hogy a hatóságok megvizsgálják az esetet, és megteszik a megfelelő jogi lépést. Az ukrán jogszabályok értelmében büntetőjogi felelősségre vonás terheli azt, aki a kitöltött szavazólapját másnak megmutatja vagy lefotózza.

Nem sokkal később rendőrök érkeztek ki Zelenszkij választási stábjához felvenni a jegyzőkönyvet a szabálysértésről, és közölték a jelölttel, hogy ezért a bíróság pénzbírságot szab ki rá, amelynek mértékét a minimálbér harminc- és ötvenszerese között állapítják meg. Zelenszkij elismerte a rendőröknek, hogy figyelmetlenségből valóban megmutatta a szavazócéduláját.

Porosenko: nem elveszíteni az országot

Petro Porosenko hivatalban lévő államfő a kijevi Tisztek Házában adta le voksát feleségével, Marina Porosenkóval. Kijelentette, hogy büszke a választások szervezettségére. Hozzátette: fontos, hogy a választók az eszükkel szavazzanak, mert a választás „nem vicces”. „Nem fontos, kit választanak meg, fontosabb a stratégia és az út, amelyen a nemzet és az állam tovább fog haladni” - hangsúlyozta. Szavai szerint a leglényegesebb „nem elveszíteni az országot”.

A Központi Választási Bizottság (CVK) honlapján a 199 választókerületből 194-ből beérkezett adatok alapján nyilvánosságra hozta, hogy helyi idő szerint 11 óráig a választásra jogosultak 18,04 százaléka adta le szavazatát. A legmagasabb a részvétel eddig Zaporizzsja megyében, a legalacsonyabb Kárpátalján volt.

Egy kivételével az összes szavazóhelyiség megnyílt. A kelet-ukrajnai front mentén, a Donyeck megyei Lebedinszke településen nem nyitott ki a szavazókör, mert a helyi választóbizottság nem kezdte meg a munkáját. A rendőrség büntetőeljárást indított – közölte Szerhij Knyazev országos rendőrfőnök. Az érintett körzetben 680 választót regisztráltak, akik emiatt nem tudnak élni választójogukkal – tette hozzá. Elmondta, hogy a péntek éjféltől elkezdődött és urnazárásig tartó kampánycsend alatt már vasárnap reggelig több bombariadó volt, ezért országszerte több mint 150 tűzszerészcsoportot állított készenlétbe a rendőrség. Vasárnap reggel az egyik odesszai televízió épületét kutatták át bombariadó miatt a rendőrök, de nem találtak robbanószerkezetet.

FRISSÍTÉS: Az urnazárást követ exit poll eredmények alapján Volodimir Zelenszkij humorista, színész hatalmas fölénnyel, a szavazatok 73 százalékának begyűjtésével nyertek meg az ukrán elnökválasztás második fordulóját.

Porosenko elismerte vereségét

Petro Porosenko elnök elismerte az exit poll eredmények ismertetése után, hogy vereséget szenvedett az ukrán elnökválasztás vasárnapi második fordulójában Volodimir Zelenszkij humorista elnökjelölttel szemben, utóbbi pedig szinte mindenkinek köszönetet mondott a sikerért, hosszan sorolva mindazokat, akiknek hálás.

A nemzeti felmérés előzetes eredménye szerint a humorista elnökjelölt a szavazatok 73,2 százalékát szerezte meg, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt a választók 25,3 százaléka támogatta.

Porosenko újságírók előtt azt ígérte, hogy már most telefonál Zelenszkijnek, és gratulál neki a győzelméhez. Szavai szerint azt teszi, amit civilizált országokban szokás, mert „egyesülni és védeni” kell az országot. „Már a jövő hónapban elhagyom az államfői posztot, így döntött az ukránok többsége, és én ezt a döntést elfogadom” – jelentette ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy a politikai életből nem szándékozik távozni.

Ezután visszaemlékezett arra, hogy 2014-ben milyen nehéz helyzetben vállalta az államfőséget, és megjegyezte, hogy akkor nem volt annyi jelentkező az elnöki posztra, mint most. Hozzátette, hogy számított arra, hogy kemény küzdelem lesz, amikor újraindult az elnöki tisztért.

Porosenko közölte, hogy jómaga és csapata kész segítséget nyújtani Zelenszkijnek mint új államfőnek az átmeneti időszakban.

Zelenszkij a Facebookon élő videókapcsolással a stábjából köszönetet mondott elsősorban édesanyjának, feleségének, gyerekeinek és minden családtagjának, majd csapatának, stábjának, minden egyes szakértőnek, jogásznak, önkéntesnek, megfigyelőnek és call-centeresnek. Külön kifejezte háláját „Okszanának és Ljubának, akik a fentebb felsoroltak után takarítottak”.

Kiemelten megköszönte a támogatást Kvartal-95 elnevezésű humorcsapata tagjainak. „Köszönöm a rendfenntartóknak a becsülettel végzett munkájukat, az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU), hogy jó állapotban megőriztek, köszönöm minden katonának és önkéntesnek, hogy védik Ukrajnát. Köszönet az újságíróknak, minden ukránnak, aki engem támogatott, és azoknak, akik másként választottak. Köszönet minden ukránnak, bárhol is legyenek most. Ígérem, hogy sohasem hagyok cserben senkit sem” – jelentette ki, majd a többi volt szovjet állam lakóihoz fordult: „Még hivatalosan nem vagyok elnök, de mint Ukrajna állampolgára minden posztszovjet országnak üzenem, nézzetek ránk, minden lehetséges. Hála Istennek” – tette hozzá.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?