Megijedtek: Spanyolország nagy műemléképületeinek felülvizsgálatát tervezi

A párizsi Notre-Dame-ban történt tűzeset nyomán a jelentős spanyol műemléképületek felülvizsgálatát tartja indokoltnak José Guirao spanyol kulturális és sportminiszter, aki erről a helyi közszolgálati rádiónak (RNE) nyilatkozott kedden.

A miniszter tragédiának, katasztrófának nevezte a történteket, és hangsúlyozta, hogy a francia főváros híres katedrálisa szimbolikus értékkel bír az Európai Unió, a művészet, valamint az európai kultúra számára egyaránt. Egyesített minden elemet, amely egy emlékművet rendkívülivé és univerzálissá tesz - tette hozzá.

"Százszázalékos biztonság nem létezik sem a műemlékek, sem semmi más számára" - vélte a spanyol miniszter, hangsúlyozva, hogy a legnagyobb veszélyt az elöregedett elektromos hálózatok jelenti. Kérdésre válaszolva elmondta: általánosságban a spanyol műemlékek biztonságosak, de a párizsi tűz figyelmeztetés, ami indokolttá teszi a felülvizsgálatot.

José Guirao beszélt arról is, hogy Spanyolország segítséget ajánl Franciaországnak, és Franck Riester francia kulturális miniszterrel egyeztet majd arról, hogy milyen támogatásra van szüksége a szomszédos országnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?