Brexit: a huszonhetek bizonyos feltételek mellett újabb halasztást adnak Londonnak

Bizonyos feltételek mellett az Európai Unió készen áll további halasztást biztosítani az Egyesült Királyságnak a kiválás (Brexit) határidejére - közölték kedden brüsszeli diplomáciai források.

A szerdai rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcstalálkozó zárónyilatkozatának tervezete szerint a hosszabbításnak feltétele, hogy a szigetország részt vegyen a május végi európai parlamenti választásokon, amennyiben a londoni parlament addig sem hagyja jóvá a kiválás feltételeit rögzítő szerződést.

Ha ez nem sikerül, és a választásokon sem vesz részt az Egyesült Királyság, akkor június 1-jén automatikusan megszűnne a brit EU-tagság. Sikeres kölcsönös ratifikáció esetén viszont azonnal megtörténhetne a kilépés, a megszabott, de egyelőre nem tisztázott határidő előtt - ismertették a névtelenséget kérő tisztségviselők a bennmaradó tagállamok képviselőinek kedd esti előkészítő ülésén elfogadott dokumentumot.

Emellett Londonnak vállalnia kellene, hogy ezen időszakban tartózkodik minden olyan lépéstől, amely ártana az Európai Unió érdekeinek. Diplomaták szerint az Európai Tanács elnöke által kedden javasolt, 12 hónapos rugalmas halasztásról nem lesz egyetértés a huszonhetek között, mivel több tagállam, például Franciaország ezt túl hosszúnak tartja.

Ezt javasolta Donald Tusk

A tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében Donald Tusk azt írta: egy rugalmas, de legfeljebb egy évig tartó halasztás lehetőségét is meg kellene vitatni a szerdai rendkívüli Brexit-ügyi csúcstalálkozón az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének határideje kapcsán. Az Európai Tanács elnöke szerint ezen alternatív javaslat maximum egyéves hosszabbítást tenne lehetővé, mivel az Európai Uniónak akkor egyhangúlag döntenie kell majd bizonyos kulcsfontosságú ügyekben.

A rugalmas halasztás azt jelentené, hogy amennyiben a londoni parlament időközben megszavazza a kiválás feltételeit rögzítő, már többször elutasított szerződést, akkor a szigetország tagsága automatikusan megszűnik még a határidő előtt. Így elkerülhető lenne, hogy néhányhetente újabb és újabb csúcstalálkozót hívjanak össze.

Theresa May brit kormányfő a múlt héten június 30-ig terjedő hosszabbítást kért, Tusk szerint azonban a londoni alsóházi megosztottság miatt nem valószínű, hogy a megállapodás eddig ratifikálható lenne, vagyis ennek megadása csak újabb válságtanácskozásokat és rövid kiterjesztéseket eredményezne.

A hosszú halasztás nagyobb bizonyosságot és kiszámíthatóságot jelentene, további bénultság esetén pedig teret adna Londonnak a Brexit-stratégiája újragondolására - mutatott rá az uniós állam- illetve kormányfőket tömörítő tanács elnöke.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?