Életfogytiglant kértek Radovan Karadžić-ra

Életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte kedden az ügyészség a háborúk bűnök miatt 40 év szabadságvesztésre ítélt Radovan Karadžić volt boszniai szerb elnökre az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) előtt zajló fellebbviteli tárgyaláson.

Katrina Gustafson, a vádhatóság képviselője arról beszélt az öttagú hágai bírói testület előtt, hogy Karadžić visszaélt roppant hatalmával, hogy kiontsa a vérét számtalan embernek, és az igazság megköveteli, hogy ezért a lehető legsúlyosabb büntetést kapja.

A magát ártatlannak valló exelnök ítélete érvénytelenítését és új tárgyalás kiírását kérte.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék 2016 márciusában 40 év börtönnel sújtotta Radovan Karadžić-ot az 1992-1995 közötti, csaknem százezer halottat követelő boszniai háborúban elkövetett népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt.

Karadžić-ot 2016-ban egyrendbeli népirtás vádpontja alól felmentették, miközben Gustafson szerint a boszniai szerb csapatok által 1992-ben elkövetett gyilkosságok igenis népirtásnak minősülnek.

Az ügyész hozzátette, úgy véli, a törvényszék visszaélt mérlegelési jogkörével, amikor a „példa nélküli” súlyosságú bűncselekményekért csak 40 év börtönre ítélte a politikust.

„Borzalmas, ami Prijedorban és más tartományokban történt. Háborús és emberiesség elleni bűnöket követtek el, de ez nem ér fel népirtással” – jelentette ki erre reagálva Peter Robinson, az elítélt védőügyvédje.

A magát ártatlannak valló, 72 éves Karadžić a verdikt érvénytelenítését és új tárgyalás kiírását kérte.  Az ítélethirdetés az év végére várható.

Kapcsolódók

Kimaradt?