Késéssel adott hírt az észak-koreai hírügynökség a Trump-Kim csúcsról

Egy nappal Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tárgyalásai után, a KCNA észak-koreai állami hírügynökség is beszámolt a Hanoiban tartott csúcstalálkozóról, hírt adott arról, hogy a „termékeny párbeszéd” folytatásában állapodtak meg, de meg sem említette, hogy kézzelfogható eredmény nélkül ért véget a szerdán és csütörtökön folytatott megbeszélésük.

A KCNA helyi idő szerint péntek reggel kiadott jelentése szerint a csúcstalálkozó fontos lehetőség volt a kölcsönös tisztelet és bizalom elmélyítésére. Megállapodtak abban, hogy szoros kapcsolatot tartanak fenn egymással a Koreai-félsziget atommentesítése és a kapcsolatok fejlődése érdekében, továbbá azért, hogy folytassák a termékeny párbeszédet a hanoi csúcsértekezleten megvitatott kérdések megoldására – fogalmazott a phenjani hatalom szócsövének tartott hírügynökség.

A KCNA nem tett említést arról, hogy Trump és Kim kétnapos hanoi tárgyalásai kézzelfogható eredmény nélkül értek véget, és nem írtak alá semmilyen megállapodást, nem tettek közös nyilatkozatot sem, holott ez tervbe volt véve.

A hanoi tárgyalások után Trump azt mondta, hogy Kim kérte az amerikai szankciók teljes feloldását, ami számára elfogadhatatlan. Kim Dzsong Un a tárgyalások után nem nyilatkozott, de Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter Trumpnak ellentmondva kijelentette, hogy nem minden büntetőintézkedés feloldását követelték a jongbjoni atomlétesítmény leszereléséért cserébe, hanem csak azokét, amelyek ártanak a polgári lakosságnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?