Kegyetlenül megkínozták Jehova tanúit az orosz rendőrök

A Jehova Tanúi egyház szóvivője arról számolt be, hogy több tagját az orosz rendőrök kegyetlenül megkínozták tájékoztat  az Index Moscow Timesra hivatkozva. A jehovistákat levetkőztették, fojtogatták, fegyverrel kényszerítették az őrszobán, a hatóság tagad.

Oroszországban üldözik a jehovistákat, mivel a Jehova Tanúi egyházat az orosz legfelsőbb bíróság 2017-ben szélsőséges szervezetnek nyilvánította, az egyházat betiltották. Ennek következtében már több százan menekültek el Oroszországból. A jehovistákkal szembeni intézkedések a kisegyházak és a veszélyes szektának minősített vallási szervezetek elleni tágabb orosz politikába illeszkedik, része az ortodox egyház hegemóniájára építő putyini rendszernek.

A Jehova Tanúi sajtószóvivője, Jarrod Lopes arról tájékoztatott Szurgutban a szervezet legalább hét őrizetbe vett tagják kegyetlenül megkínoztak a rendőrök az őrszobán. A szervezet most egy szibériai esetről számolt be: azt állítják, hogy Szurgutban legalább hét, egyháztagot brutálisan megkínoztak az őrszobán. A beszámoló szerint a rendőrök meztelenre vetkőztették a férfiakat, majd zacskót húztak a fejükre, kezüket hátrakötözték, majd ütlegelni kezdték őket. Elmondásuk szerint a hatóság emberei a végbélnyílásuknál sokkoló fegyverrel kínozták őket, és a találkozóikról és az egyházi vezetőkről vallatták őket. Három jehovistát a megkínzottak közül később a bíróság két hónapra lecsukatott „szélsőséges szervezetben való részvétel” miatt.

Az orosz hatóságok tagadják a kínzásokat, szerintük a rendőrök nem tettek semmi törvénytelent, sem fizikai, sem pszichikai kényszert nem alkalmaztak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?