Venezuela: Guaidó az állami olajvállalat pénzeit térítette el

Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető újabb lépést tett szerdán Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök hatalmának aláásására: lecserélte a PDVSA állami olajipari vállalat egyesült államokbeli leányvállalatának, a Citgónak a vezetését, hogy ezáltal megfossza az államot olajbevételeitől, és reménybeli saját kormányának teremtsen anyagi alapot.

Az a tény, hogy a nyugati országok Guaidót ismerték el a venezuelai állam legitim vezetőjének, nem változtat azon, hogy a hazai intézmények - így egyebek között a PDVSA - felett Maduro kormánya gyakorol ellenőrzést. Viszont a Citgo székhelye Washingtonban van - és ez Venezuela legértékesebb külföldi vagyontárgya -, így Guaidó az amerikai kormány jóváhagyásával megtehette, hogy leváltja a cég vezetését. Az igazgatótanácsba olyan venezuelaiakat ültetett, akik mind az Egyesült Államokban élnek. 

Az ellenzéki vezetőnek - a Maduro kormánya által el nem ismert parlament elnökének - szüksége van anyagi eszközökre, ha mint ideiglenes elnök meg akar alakítani egy ideiglenes kormányt. Egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy az igazgatótanács cseréjét a gyakorlatban hogyan tudja majd végrehajtani - jegyezte meg a Reuters hírügynökség. Maduro fogadkozott korábban, hogy nem fogja hagyni a Citgo "ellopását". Szakértők szerint a venezuelai állam feltehetőleg pert fog indítani a cég élén végrehajtott hatalomátvétel miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?