Venezuelai válság: Románia is elismerte Guaidó ideiglenes elnökségét

Az európai uniós tagállamok többségéhez hasonlóan az EU tanácsának soros elnökségét ellátó Románia is elismerte pénteken Juan Guaidót, az ellenzéki többségű venezuelai parlament vezetőjét a latin-amerikai ország ideiglenes elnökeként.

Az elnöki hivatal közleménye szerint Klaus Johannis államfő az EU-tagországok külügyminisztereinek múlt heti bukaresti informális tanácskozása után szólította fel a külügyminisztériumot: készítsen sürgős elemzést a venezuelai válsághelyzetről, és tegye egyértelművé a Románia által képviselt álláspontot.

Az elnöki hivatalba pénteken megküldött, a miniszterelnök által is jóváhagyott elemzést, amely Juan Guaidó ideiglenes elnökségének elismerését javasolta, azonnal jóváhagyta a külpolitikai döntések meghozatalában alkotmányos hatáskörrel rendelkező államfő - derül ki az elnöki hivatal tájékoztatásából.

Klaus Johannis kifejezte meggyőződését, hogy Romániának határozott, gyors és megalapozott álláspontot kell képviselnie minden fontos külpolitikai kérdésben, kiváltképp most, amikor az EU soros elnöki tisztségét is ellátja.

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő az EU külügyminisztereinek múlt heti egyeztetése után Bukarestben jelentette be, hogy az unió nemzetközi kontaktcsoport megalakításával akarja segíteni a venezuelai válság megoldását, megteremtendő az előrehozott demokratikus elnökválasztás megszervezéséhez szükséges bizalmi légkört.

Venezuelában hatalmi harc zajlik a hivatalban lévő Nicolás Maduro államfő és a magát Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidó között. A világ kormányai megosztottak Guaidó elismerésében: Oroszország, Kína és Törökország is Madurót támogatja, ezzel szemben az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Svédország, Nagy-Britannia, Ausztria, Dánia, Spanyolország, Finnország, Luxemburg, Portugália, Lettország, Litvánia, Észtország, Lengyelország, Csehország és Bulgária, illetve a latin-amerikai országok zöme is elismerte az ellenzéki házelnököt Venezuela ideiglenes elnökeként.

Kapcsolódók

Kimaradt?