Maduro megfenyegette Amerikát: „Washington nagy árat fog fizetni”

Az Egyesült Államok esetleges katonai beavatkozása Venezuelában hatalmas véráldozattal és katonai veszteségekkel fog járni - jelentette ki Nicolás Maduro venezuelai elnök kedden az RT orosz televíziónak adott interjújában.

"Arra számítunk, hogy az Egyesült Államok olyan árat lesz kénytelen fizetni esetleges (venezuelai) beavatkozásáért, amely a katonai kiadásokat és az emberéleteket tekintve vállalhatatlan lesz számára" - húzta alá Maduro.  A venezuelai államfő annak a véleményének is hangot adott, hogy "a háború elkerülhető a nemzetközi diplomácia és közvélemény segítségével". Mindez azonban "nem jelenti azt, hogy nem készülünk hazánk szent földjének megvédésére" - figyelmeztetett a venezuelai államfő.   

Nicolás Maduro ezzel kapcsolatban érdekesnek nevezte és támogatásáról biztosította Mexikó és Uruguay kezdeményezését, hogy konferenciát szerveznek a venezuelai helyzetről az uruguayi fővárosban Montevideóban február 7-én. "Felhívom a nemzetközi közösséget, hogy álljon ki a venezuelai békéért, s állítsa meg Donald Trump ámokfutását" - hangsúlyozta Maduro.   

Donald Trump amerikai elnök a CBS hírtelevíziónak adott vasárnapi interjújában a venezuelai válsággal összefüggésben nem zárta ki az Egyesült Államok katonai beavatkozását. Maduro szerint több európai ország is hibát követett el azzal, hogy Juan Guaidót elismerte a latin-amerikai ország ideiglenes elnökének. Úgy fogalmazott, hogy olyasmit ismertek el az európaiak, ami a valóságban nem is létezik. A venezuelai elnök szerint különösen Pedro Sánchez spanyol kormányfő követett el akkora baklövést, mint amilyet az 1996 és 2004 között hivatalban lévő José María Aznar miniszterelnök azzal, hogy Spanyolország szerepet vállalt az iraki háborúban.   

A venezuelai elnök emellett törvénytelen kisajátításnak minősítette a PVDSA állami olajvállalat ellen elrendelt amerikai szankciókat. "Leírhatatlan, amit (Washington) csinált, ilyen intézkedéseket még senki sem alkalmazott egy másik állammal szemben" - jelentette ki Maduro.   

Maduro az orosz televíziónak adott interjújában köszönetet mondott Oroszországnak és személyesen Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy határozottan kiállt a caracasi vezetés mellett a Guaidó vezette venezuelai ellenzék "puccskísérletével" szemben. Egyben háláját fejezte ki Hszi Csin-ping kínai és Recep Tayyip Erdogan török államfőnek támogatásukért.   

Megosztja a világot

Venezuelában hatalmi harc zajlik a hivatalban lévő Nicolás Maduro államfő és a magát Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidó ellenzéki vezető, a parlament elnöke között.  A világ kormányai megosztottak Guaidó személyének elismerésében: míg Oroszország mellett Kína, Törökország, Kuba, Nicaragua, Salvador, Irán, Bolívia, Fehéroroszország és Szíria is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen seregnyi - köztük számos latin-amerikai és európai - ország az ellenzéki politikust ismerte el új elnöknek. Ugyanakkor akadnak semleges álláspontra helyezkedő államok is, például Uruguay és Mexikó nem ismerte el ideiglenes elnökként Guaidót, és tárgyalásos megoldást szorgalmaz a venezuelai válság rendezésére.

Kapcsolódók

Kimaradt?