Brit külügyminiszter: eltökélt szándékunk, hogy a Brexit után új kapcsolatokat alakítsunk ki partnereinkkel

Nagy-Britannia feltett szándéka, hogy az Európai Unióból való kivonulása után is támogassa a szabad cserét és partnereivel – így Romániával is – új kapcsolatokat alakítson ki – mondta pénteken Jeremy Hunt brit külügyminiszter.

Hunt a London Stock Exchange (LSEG) első romániai irodájának hivatalos megnyitóján szólalt fel, David Schwimmer, a London Stock Exchange Group vezérigazgatója és Ana Birchall stratégiai partnerségekért felelős miniszterelnök-helyettes mellett.

A külügyminiszter elmondta, hogy az iroda közel 500 román állampolgárnak biztosít munkahelyet. „Nagy-Britannia virágzása teljes egészében a szabad kereskedelemre épült fel. Miután kilépünk az Európai Unióból, nemcsak megőrizzük ezt a hagyományt, hanem meg is erősítjük, az egész világon bátorítani és népszerűsíteni fogjuk a szabad kereskedelmet. Gazdasági sikerünk számára alapvető fontosságú az Európával való kereskedelem” – mondta Hunt.

Emlékeztetett, hogy Nagy-Britannia az ötödik gazdasági nagyhatalom, és az EU-ból való kivonulása után új kapcsolatok létrehozását tervezi partnereivel, közöttük Romániával is. A két ország közötti kereskedelmi forgalom 4 milliárd euró, ami 9 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest. Több mint ötezer brit vállalat közel 1,5 milliárd eurót fektetett be a romániai gazdaságba – tette hozzá. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a jövőben is megmarad a pozitív tendencia a két ország közti gazdasági csere tekintetében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?