banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Hivatalosan benyújtotta lemondását a Palesztin Hatóság kormánya

Hivatalosan benyújtotta lemondását kedden Mahmúd Abbász palesztin elnöknek Rámi Hamdalláh, a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóság kormányfője és kormányának összes minisztere - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap. 

"Rámi Hamdalláh és kormányának minden minisztere lemondott" - közölte Ahmad Sami, Hamdalláh egyik szóvivője a lappal, és hozzátette, hogy Mahmúd Abbász elnöknek el kell döntenie, elfogadja-e a lemondásukat. A lépés két nappal az után történt, hogy a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóság kormánypártja, a Fatah párt központi bizottsága új kormány felállítását javasolta.

Az új kormányban a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) különböző frakcióinak a képviselői kapnának helyet, valamint független személyiségek. Az új kabinet fölállításával a lap szerint az a céljuk, hogy nyomást gyakoroljanak a Gázai övezetet uralma alatt tartó radikális iszlamista Hamász szervezetre.

Sami azt is kijelentette, hogy ha Abbász elfogadja lemondásukat, akkor Hamdalláh és a többi miniszter hivatalában marad az új kormány megalakulásáig. Egyelőre nem világos, hogy mikor fog felállni az új kormány, amelynek összeállításán Abbász dolgozik.

A Háárec című újság értesülése szerint az új kormányt nem Hamdalláh vezeti majd, hanem a Fatah párt belső köreihez közelebb álló személy, aki a jövőben majd átveheti a nyolcvanhárom éves Abbász szerepét a Palesztin Hatóság élén.

Rámi Hamdalláh 2013 óta regnáló kormányát hivatalnok-kormánynak tekintették a palesztinok, mely engedelmesen követte Abbász utasításait, szemben az önálló politizálásra törekvő elődjével, a Fatah pártot és az elnököt ingerlő Szalam Fajaddal.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?