Kilencéveseket is börtönbe zárnának a Fülöp-szigeteken

Kilenc évre kívánják csökkenteni a büntethetőség korhatárát a Fülöp-szigeteken, a törvénytervezet bírálatok kereszttüzébe került, jogvédők szerint több kára lenne, mint haszna.

A képviselőház igazságügyi bizottsága hétfőn fogadta el a törvénytervezetet, amely 15-ről 9 éves korra szállítaná le a büntethetőség korhatárát.

A szenátus kedden megkezdte a jogszabály-módosítás vitáját. Több felsőházi képviselő aggályát fejezte ki az intézkedéssel kapcsolatban, amelynek célja annak megakadályozása lenne, hogy a bűnbandák gyerekeket használjanak fel a bűncselekmények elkövetéséhez. Szenátorok és jogvédők kételkednek benne, hogy a törvénytervezet elérné célját, és szerintük csak több kiskorú kerülne börtönbe miatta.

„Ha az a gond, hogy sok gyereket használnak bűncselekmények elkövetésére, akkor lehet, hogy jobb megoldás lenne a felnőtt felbujtókra kiszabható büntetést növelni” – vélekedett Joel Villanueva szenátor.

Grace Poe felsőházi képviselő figyelmeztetett, hogy a Fülöp-szigetek „óvodabörtönöket” hozna létre a tervezet elfogadásával. „Ha nagykorú bűnözőkkel zárjuk össze ezeket a gyerekeket, akkor nagy az esélye annak, hogy megkeseredett fiatalokként kerülnek ki a börtönből” – mutatott rá. A Karapatan jogvédő csoport szerint az új jogszabály előrevetíti annak a veszélyét, hogy több millió gyermeket egy életre megbélyegeznek majd.

Az alsóház igazságügyi bizottságát vezető Doy Leachon védelmébe vette a tervezetet. „A jogszabály alapját azok a legfrissebb jelentések adták, amelyek szerint ijesztően megnőtt a bűnbandák által bűncselekmények elkövetésére használt gyermekek száma” – hangoztatta közleményében.

Kapcsolódók

Kimaradt?